Appen som samlar ölfantasterna på nätet

Hembryggare och andra ölintresserade runt om i Sverige samlas nu på Slack. Vet du inte vad Slack är så kan det beskrivas som Skype på steroider. Dessutom snyggare och för den som vill samlas runt lägerelden och diskutera med sina likar det senaste fyrbåket som lyser upp teknikhimlen.

I Skellefteå finns Fredrik Dernbo. Han tipsade Beernews om Swebeer – ett ganska färskt Slackteam. Det startade den 31 augusti under namnet Hembryggning, men har döpts om till Swebeer. Teamet har nu drygt 150 medlemmar. I kanalerna diskuteras inte bara hembryggning utan även mycket annat. Innan Slackteamet skapades hade man kört något år på IRC, alla chattars urmoder men också lite otillgängligare för vanliga användare än Slack. Så när Swebeer introducerades på Slack fyrdubblades medlemsantalet.

Fredrik bjöd in Beernews till teamet, något som vi förstås glatt accepterade. Ska man intervjua någon om Slack ska det förstås ske på Slack. Och då inte bara med Fredrik utan med ett helt gäng medlemmar som droppade in en i en för tillfället skapad beernewskanal.

Men varför Slack då? Varför inte Facebook där nån miljard andra människor faktiskt hänger?

– Facebook är inte en chatt och just nu verkar de flesta dra sig för att logga in där, svarar Daniel Damström från Tullinge.

En annan Daniel, med efternamn Grankvist och hemort Göteborg, flikar in att det blir ett annat snack på Slack – mer flyt och snabba svar – innan Damström fortsätter.

– På FB är det ju att någon kommenterar en tråd då och då och det är vad man gör där. Här är det lite som en community där saker diskuteras och pratas om fram och tillbaka.

En helt ovetenskaplig men antagligen ganska korrekt slutsats är att Slack är mest spritt i IT-kretsar än så länge. Något som bekräftas när man tittar på medlemsbeståndet i Swebeer.

– Vi kan väl förenkla det med att väldigt många på denna kanal som är aktiva är relativt IT-inriktade i sin vardagsroll, skriver Daniel Damström.

– Tror att nästan alla här har någon form av bakgrund inom IT eller liknande faktiskt, det finns ett par som jobbar inom industrin, fyller Alexander Magnusson från Kalmar på.

Slack är enkelt att använda och att ansluta sig till, men inte lika enkelt som Facebook för den som redan är medlem där. Är det inte svårt att locka folk som inte är IT och känner till Slack sen innan?

– Personligen så hade jag nog inte hoppat på det här om det inte redan var så att jag använder Slack mycket på jobbet och redan visste vad det var, svarar Alexander Magnusson.

Flera av medlemmarna poängterar att Slack faktiskt är enklare än föregångaren IRC.

– Det har kommit många nya medlemmar sen slacken startade. Det är ju lite lägre tröskel än IRC, skriver Olle Johansson från Stockholm.

Just enkelheten i Slack är något man hoppas ska hjälpa till med nyrekryteringen. Gruppen försöker hitta fler medlemmar, bland annat i Facebookgrupper och på hemsidor. Och man har automatiserat inbjudningarna så att det ska gå snabbt och smidigt att komma med. Men det är ändå inte enkelt.

– Vet att varje gång som Fredrik Dernebo kört en shoutout i grupperna så har det trillat in en tre till sex personer som försvinner ungefär lika snabbt igen tyvärr, skriver Alexander Magnusson.

Att folk försvinner tror Daniel beror på att de går in på webbsidan en gång och sen glömmer bort den. Därför försöker han tipsa nytillkomna om att det finns appar för såväl mobiltelefoner som datorer. Men sen Beernews pratade med Swebeermedlemmarna i måndags och det därpå följande namnbytet har medlemsantalet fördubblats. Så kanske är den trenden bruten.

Tjejer är ett annat svårt kapitel. Det finns inga på Swebeer eller för att använda Alexander Magnussons ord:

– Haha, vet att det finns sådana, men inte här.

Det handlar inte om någon ovilja, snarare har det varit svårt att få kvinnor att hitta Swebeer. Hoppet lever i alla fall.

– Kanske blir bättre nu när vi kör Slack. Mer användarvänligt och inbjudande kanske, skriver Daniel Grankvist.

Fakta

  • Antal medlemmar: 153
  • Kanaler: #recept, #utrustning, #beer, #frittforum, #hembryggning, #nyheter_info, #pro_beer, #pro_brewers m fl.
  • Startade 31 augusti 2016.

Vill du testa Slack kan du gå till swebeer.se för att registrera dig. Det går bra att sen använda  Slacks webbsida, men applikationerna för Mac, Windows, Linux, Android och Iphone/Ipad ger en bättre upplevelse.