Grumliga succéöl får officiell status

Det tog sin tid. Men nu har den superpopulära och moderna grumliga varianten av india pale ale blivit indelad i tre olika egna ölstilar.

Det är Brewers Association som varje år gör riktlinjer för de olika ölstilarna i världen. Detta brukar sedan följas av övriga världen vid olika öltävlingar.

New England-IPA har under de senaste åren varit samlingsnamnet för en enormt uppskattat variant på den humliga ölstilen. Den har sitt ursprung i nordöstra USA, och har blivit populärt världen över. Men det har dröjt för den att bli en egen ölstil. 

När det nu sker blir det tre olika ölstilar, och med andra namn. “Juicy or Hazy Pale Ale,” “Juicy or Hazy IPA” och “Juicy or Hazy Double IPA” är de tre stilar som nu även finns officiellt.

– Vad vi upptäckte och kunde bekräfta var att det var stora skillnader i alkoholstyrka på de här ölen. Efter att ha provat en hel del öl kom vi fram till de här tre nya ölstilarna, säger Charlie Papazian, som ansvarar för Brewers Association Beer Style Guidelines, i ett pressmeddelande.

Detta innebär att det förmodligen kommer att dyka upp klasser för de grumliga och juiciga humlebomberna vid öltävlingar runt om i världen. Dessutom får traditionella india pale ales mindre konkurrens i tävlingarna.