Nedlagda bryggerier ger andra framgång

Hur startar du enklast ett bryggeri? Ja, kanske genom att köpa ett som ska läggas ned. I San Diego har den marknaden blivit en succé för flera nystartade företag.

Det blir allt fler bryggerier i USA och inte minst i San Diego. Men det händer också att bryggerier läggs ned, på grund av dålig lönsamhet eller kanske tidsbrist.
De bryggerierna har blivit allt mer eftertraktade på marknaden och har i flera fall visat sig vara en snabb väg till framgång. Andrahandsmarknaden växer hela tiden och så lär det fortsätta.
Beach Grease Beer Co är ett sådant exempel. I december i fjol lades SpecHops Brewing ner, och gänget bakom Beach Grease tog över. I mars var de i gång med sin verksamhet och jobbade då med ett bryggverk som redan var inkört och en lokal där allt som behövdes fanns från början.
– Vi sparade in två år av vår resa mot framgång, säger James Banuelso som grundade Beach Grease.
Samma sak hände med Sullivan Bros, som lades ned. Då passade Darrel Brown på att köpa upp hela bryggeriet och starta Savagewood Brewing Company. Detta trots att han egentligen tänkt sig att kontraktsbrygga tills han var redo för att ha sitt eget bryggeri. Men den här chansen ville han inte missa.
– Att vi fick ett nyckelfärdigt bryggeri var till 99 procent avgörande för satsningen. Det blir öl i dag, inte öl om sex månader, säger han.

Men nedlagda bryggerier kan också innebära en möjlighet att expandera. När Finest Made Ales stängde dörrarna och kom ut till försäljning blev det ett perfekt tillfälle för Council att utöka sin verksamhet. Nu har man två brygghus, och fick även de ett helt färdigt brygghus där det bara var att sätta igång.

Nu återstår att se vem som blir ny ägare till Monkey Paw, som säljs av Coronado. Ska vi gissa att det finns ganska många intressenter som vill vara med i den budgivningen?