Finländskt bryggeri ska bli bäst på miljö

Flera bryggerier jobbar med målet att bli koldioxidneutrala. Men nu pågår uppstarten av ett bryggeri som tar frågan ännu längre än så.

Det är i staden Nyslott i Finland som nysatsningen ska göras och målet är att inte bara vara koldioxidneutrala utan att ta ett steg till. Målet är att ta bort mer koldioxid i luften än man tillför under bryggprocesserna.
Bryggeriet har namnet Everyman´s Right, vilket syftar på Allemansrätten. Bryggeriet har ambitionen att göra stora investeringar på miljövänliga lösningar när bryggeriet byggs och planen är att det ska betala sig på några års sikt.
– Först trodde vi inte att det var möjligt att göra ett mikrobryggeri koldioxidneutralt, men efterforskningarna visade att det går, säger Antti Suikkari till sajten Beverage Daily.
Han säger att det finns stora fördelar med att ha det tuffa miljömålet redan från start och tror det vore svårare att ställa om ett befintligt bryggeri till att bli koldioxidneutralt.
Investeringarna blir betydligt större med de här miljömålen och man räknar med att investera drygt tio miljoner innan produktionen är igång.
– Det häftiga är att de här investeringarna kommer att spara pengar för oss i ett längre perspektiv, säger Suikkari.
Everyman´s Right Brewery har också startat en crowdfunding-kampanj och där hoppas man på att få in mellan fem och tretton miljoner svenska kronor.