Musikprofiler skapade folköl tillsammans

Bildspel

Bild 1 av 2

Daniel Svensson, Daniel Forsman och Peter Iwers med ölet som är ett samarbete med Hank von Hell.

Han har varit sångare i Turbonegro och spelat Cornelis Vreeswijk i en långfilm. Nu har Hank von Hell även gjort ett öl tillsammans med Odd Island.

Det är via musiken som den norska profilen Hans-Erik Dyvik Husby, med artistnamnet Hank von Hell, fått kontakt med killarna på Odd Island. Som bekant spelade både Daniel Svensson och Peter Iwers i In Flames innan de startade bryggeri för några år sedan.

– Han jobbar bland annat med vår tidigare manager Andreas Werling. Vi gillar att tänka lite utanför boxen och det känns bra om vi kan hjälpa varandra. Vi är musiker i grunden och ville göra det här tillsammans, säger Peter Iwers.

Ölet är en folköl gjort med bland annat ris och är en lättdrucken lager.

– Det är vår variant på Coors Light, men vi gör den på ett hantverksmässigt sett. Den är gjord med kärlek, säger Iwers.

Hank von Hell blev först känd som sångare i bandet Turbonegro, men har genom åren hunnit med helt andra saker också. Bland annat har han spelat titelrollen i en norsk uppsättning av Jesus Christ Superstar, och han hyllades när han spelade Cornelis Vreewijk och den rosade filmen Cornelis från 2010.

Ölstilen var ett önskemål från Hank von Hell som varit aktiv i processen kring ölet. Premiären för ölet blir i helgen under festivalen Malt, Mat & Destillat i Älvsjö utanför Stockholm.

Att brygga en lager med ris var en utmaning då det tog tid att göra rent bryggverket efteråt. Men killarna på Odd Island är nöjda med resultatet och att brygga ett ren lageröl gav en del minnen tillbaka från turnétiden med In Flames, då annat än lageröl inte vara att tänka på efter konserterna.

– Då kastade vi bort Sierra Nevada-öl och drack bara lager. Men det här blev ett bra öl och vi är nöjda med den, säger Iwers.

Han konstaterar att det kommer att bli fler samarbeten med sin musikkollega med norska rötter.

– Det kommer att bli återkommande samarbeten även om vi kanske inte göra samma öl varje gång. Hank är en väldigt kreativ och duktig person.