Monopolet het fråga på Centerns stämma

Centerpartiet står bakom alkoholmonopolet även i fortsättningen, men Christer Eriksson skulle gärna se en annan lösning. Foto: Montage.

Det blev en hel del debatt. Men Centerpartiet valde att fortsätta stå bakom det svenska alkoholmonopolet vid helgens stämma.

 

En hel del frågor avhandlades under det semidigitala evenemanget, och två av frågorna handlade om alkohol.

Den ena handlade om gårdsförsäljning och där konstaterades att man även i fortsättningen ska stå bakom partilinjen och försöka att jobba för att det blir gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige.

Den andra frågan handlade om alkoholmonopolet och där blev det desto mer debatt.

– Det var en fråga som många hade åsikter om, sade Christer Eriksson, öldomare och även ordförande för Centerpartiet i Stockholm Östra Söderort.

Det förslag som fanns till stämman gick ut på att monopolet skulle tas bort och att man i stället inför ett licensförfarande, där företag med licens får rätt att sälja alkohol. Det skulle då kunna öppna för att ha kvar Systembolaget även utan ett monopol.

– Jag skulle vilja ha det så och det var fler som röstade med oss den här gången, säger Eriksson.

Till slut vann den sidan som vill ha kvar monopolet med röstsiffrorna 296 – 168.

Centerpartiet i Stockholm har tagit beslut på att ställa sig bakom licensförfarandet och på fler håll i landet finns det stöd för en sådan lösning. Men än så länge alltså inte tillräckligt stöd för att få partiet på riksnivå att driva frågan.

– Jag tror att det kommer att svänga, och frågan kommer säkert upp igen vid stämman om två år, tror Eriksson.