Ministerns ölbesked skapar besvikelse

Ministern säger blankt nej till tillfällig gårdsförsäljning av öl och vin. Det möts förstås av kritik från branschen.

Det var i torsdags koll som Beernews kunde avslöja att det inte kommer att bli någon tillfällig gårdsförsäljning av öl och vin i corona-tider. Socialminister Lena Hallengren (S) tycker att Systembolagets åtgärder är fullt tillräckliga och att det inte finns någon anledning att införa gårdsförsäljning.

Det beskedet möts nu av kritik och besvikelse från den svenska ölbranschen.

Peter Iwers, delägare i Odd Island i Lindome söder om Göteborg, är besviken på att det inte blir något test av gårdsförsäljning.

– Vi som propagerar för gårdsförsäljning är inte ute efter att stänga ner Systembolaget. Inte jag i alla fall. Men just nu skulle gårdsförsäljning hjälpa oss mikrobryggerier att nå ut mer, utöver det systembolaget gör, kommenterar Iwers.

Han vill gärna ha en diskussion med ministern, där hon får en chans att se verkligheten för de svenska småbryggerierna. Odd Island har tappat 75 procent av sin försäljning under corona-krisen och att bara kunna sälja öl via nio av Systembolagets butiker känns inte tillräckligt.

– Jag och säkert många med mig gladeligen diskuterar detta i ett öppet forum med henne. Det känns viktigt att hon ser saker ur vårt perspektiv, menar Iwers.

Jakob Thomsgård från Skånes Dryckesproducenter kunde också bara konstatera fakta.

– Vi tycker såklart att det är tråkigt att socialminister Lena Hallengren inte vill initiera gårdsförsäljning på försök för att ge små dryckesföretag en större chans att överleva under denna kris.

 Han ser dock en annan fråga där han väntar på ett positivt beslut.

– Samtidigt är det viktigt att inte glömma bort frågan om differentierad alkoholskatt för småbryggerier som också har lämnats in som ett förslag med tidsbegränsning av de fyra oberoende småbryggeriföreningarna i Sverige. Liksom tidigare är vi hoppfulla inför den tidigare beslutade utredningen om gårdsförsäljning vars startdatum nu är ovisst.

Johan Håkansson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier, är besviken på beslutet.

– Det är konstigt att man inte tar tillfället i akt och testar nu. Det åligger ju regeringen att ta fram en lösning, riksdagen har röstat för gårdsförsäljning, säger han.