Miljardinvestering på brittiska pubar

JD Wetherspoon investerar över en miljard i nya och befintliga pubar. Bilden är en genrébild.

Pubjätten JD Wetherspoon planerar att investera mer än motsvarande en miljard kronor på de brittiska öarna. Pengarna ska gå till nya pubar och upprustning av befintliga.

I ett första läge handlar totalt om 75 projekt, där 18 är nya pubar och resten är uppgraderingar och utökningar av befintliga i områden som Leeds, Birmingham, Sheffield, Dublin och Glasgow med flera.

När dessa är avklarade fortsätter man med ytterligare 15 nya pubar och ytterligare expansioner av befintliga etablissemang.

Om inget i övrigt ändras innebär JD Wetherspoons planer att företaget kommer att ha 1039 pubar totalt när allt är klart.

– Vår omedelbara investering ger jobb till arkitekter och byggföretag samt 2000 nya jobb i våra pubar, säger JDW:s grundare Tim Martin.

– Vi räknar med att börja jobba med de första projekten inom några månader, fortsätter han.

Men han har en brasklapp. Allt hänger på utvecklingen med pandemin. Det krävs att Storbritannien öppnar upp igen på lång sikt och man slipper fler nedstängningar och ständigt föränderliga regler.

Nyheten om JDW:s nya investeringar kom i anslutning till en annan nyhet från företaget: De kommer att öppna upp nästan hälften av sina pubars uteserveringar från den 12 april.

Detta blir möjligt tack vare lättade restriktioner i Storbritannien som tillåter uteserveringar, med max sex personer per bord och bordsservering.