Miljarder förloras när ölfesten ställs in

Oktoberfest ställs in även i år. Foto: Pixabay.

Det handlar om miljardintäkter som uteblir. Men trots det tvingas nu arrangörerna att ställa in Oktoberfest i München i höst.

Oktoberfest ställdes in i fjol på grund av pandemin och nu har det beslutats att det blir samma sak i år.

– Det var inget enkelt beslut, men beslutet var tvunget att tas och nu har jag gjort det, säger Münchens borgmästare Dieter Reiter i ett pressmeddelande.

Detta skulle ha varit den 187:e Oktoberfesten och eftersom den första festen anordnades för 210 år sedan har den ställts in tidigare. Bland annat på grund av en kolera-epidemi under 1800-talet. Ölfesten var även inställd under andra världskriget.

Årets festival var planerad att starta 18 september och hålla på fram till 3 oktober.

2018 var det hela 6,3 miljoner människor som besökte festivalområdet i München, och festivalen ger intäkter på över 10 miljarder kronor varje år. Pengar som förstås betyder mycket för många olika företag i München, och att ställa in ett andra år i rad var ett beslut som man helst inte hade tagit.

Man menar att ett senare beslut om att ställa in hade kostat ännu mer, och arrangörerna såg det som omöjligt att genomföra den stora ölfesten med eventuella krav på avstånd mellan besökare.

Dessutom skulle bärandet av ansiktsmasker skapa kaos när alla ska äta och dricka.