Militära kopplingar kan stoppa storaffär

Kirinägda Lions uppköp av New Belgium får kritik av människorättsorganisationer. Foto: Montage.

New Belgium säljs till Kirin-ägda Lion. Eller? De anställda ska nämligen rösta om försäljningen och de nya ägarnas kopplingar till militären i Myanmar stör en hel del.

Det var för några veckor sedan som det meddelades att New Belgium skulle säljas. Det medarbetarägda bryggeriet, som är det fjärde största craft beer-bryggeriet i USA, ska i stället tas över av Kirin-ägda Lion.

Men det japanska moderföretagets affärer i andra delar av världen kan nu ställa till det när det gäller övertagandet. I Myanmar, landet som tidigare hette Burma, samarbetar nämligen Kirin med Myanmar Economic Holdings Ltd. (MEHL), och där ingår bryggerierna Myanmar Brewery Co. och Mandalay Brewery som står för 80 procent av ölförsäljningen i landet.

Det bolaget har tydliga kopplingar till militären i Myanmar och flera människorättsorganisationer har reagerat starkt på affären i USA. Protesterna handlar om att bryggeriernas vinster går till militären, som fortfarande har väldigt mycket makt, trots att det gjorts försök att göra landet mer demokratiskt.

Innan övertagandet av det amerikanska bryggeriet är helt klar ska de 700 anställda rösta för eller emot affären. Nu sätter flera organisationer press på de anställda och vill att de ska rösta emot affären.

New Belgiums vd försvarar dock affären och säger att Kirin gör sitt bästa för att göra rätt saker i de länder de verkar.

Om affären blir verklighet innebär det att de anställda på New Belgium kommer att få en hel del pengar. Alla kommer att få vara med och dela på summan, men för runt 300 av de 700 anställda handlar det om 100 000 dollar eller mer.