Lucka 11: Marcus har ett stort ölhjärta

Marcus Hjalmarsson är nummer elva i julkalendern. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och Double Bastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 11: Marcus Hjalmarsson.

Marcus Hjalmarsson tog öl-Sverige med storm när han och High Nose Brew (ett varumärke under Höganäs Bryggeri) serverade fantastisk humlig öl på En Öl & Whiskymässa i Göteborg i april 2014. Vi var många som imponerades av kvaliten på ölen men även av Marcus stora personlighet och hjärta som gett honom många kontakter i branschen. Efter detta genombrott gick det snabbt och några månader senare var det egna bryggeriet Brewski i Helsingborg på plats. 

Vad tycker du är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren som har påverkat den svenska ölkulturen?

– Oppigårds/Mikkellers/Omnipollos intåg på ölscenen vid olika tidpunkter. Även öppnandet av Akkurat, Rover och Oliver Twist.

Marcus gjorde snabbt avtryck och satte trenden med frukt-IPAn Mangofeber – en modern svensk ölklassiker var född. Han var också tidig med fruktad berliner weisse och en av dem som populariserade stilen i Sverige.

Finns det någon person i Sverige som du personligen tycker ska vara med listan?

– Det finns otroligt många men ni får den mest inflytelserika. Nummer ett är Henok, lätt. Jag har på nära håll sett det han gjort och gör för scenen i och utanför Sverige i några år nu. Fentie är en av de mest inflytelserika ölprofilerna på den globala hantverksölscenen.

Under några intensiva år har Marcus hunnit med att skapa en av Europas hetaste och mest omtyckta ölfestivaler (Brewskival), öppna en ölbar (Barski), kontraktsbrygga sin öl i USA samt brygga öl med några av världens hetaste bryggerier.

Finns det något du hade gjort annorlunda nu med facit i hand?

– Ja, mycket. I princip allt.

Vi tackar Marcus för att han rör om i ölgrytan och sätter Sverige på ölets världskarta. Vi vet att det kommer mer från Helsingborg då Marcus idéer och energi aldrig verkar sina. 

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– Nynäshamn Landsort Lager