Mikael fick pris för sin stora folkölssatsning

Mikael Persson har utsetts till Årets Skånska Ölöppnare 2017. Foto: Christian Hansson

Han fick börja i ett hörn där ingen ville ha sina varor. Men Mikael Persson gav sig inte och nu har han utsetts till Årets Skånska Ölöppnare.

Priset Årets Skånska Ölöppnare delas ut av Sällskapet Malte till någon eller några som under det senaste året gjort en betydande insats till förmån för ölälskare i Skåne.

I år gick priset till Mikael Persson på Möllans Folkis, som är en del av ICA Supermarket Möllevången i Malmö. Persson har under det senaste året byggt upp ett imponerande utbud av folköl i den ganska lila ICA-butiken.

– Det känns verkligen jättekul. Jag förstod att chansen fanns men man vet ju aldrig, säger Persson.

Det var i februari i fjol som satsningen på folköl började. Persson är ölintresserad och följde de olika nyhetssläppen på Systembolaget. Men så dök det upp en folköl från Omnipollo som han blev nyfiken på och han började att undersöka hur det skulle vara att köpa in mer folköl till butiken.

– Vi är en liten butik och det finns nästan ingen plats. Men jag fick vara i ett hörn av butiken där ingen annan ville ha sina varor, berättar Persson.

Han började at köpa in folköl och efter ett tag började intresset att öka hos kunderna. Efter sommaren i fjol fick han flytta in folkölen till den ordinarie dryckesavdelningen, vilket förstås var en framgång.

– Det visade sig att det här var en bra grej, nu har vi nästan en hel vägg med folköl.

Han uppskattar antalet olika öl till cirka 130, och målet är att fortsätta fylla på med ny öl.

– Det har blivit så att vi får sålla lite, vi kan inte ta in allt. Vi måste försöka ha lite bredd mellan olika stilar också, säger han.

Persson säger att med tiden har även bryggerier börjar att höra av sig för att se om det finns plats för deras folköl.

– Men för det mesta är det jag som jagar och det tänker jag fortsätta med, säger han.

Övriga kandidater till att bli Årets Skånska Ölöppnare var Marcus Hjamarsson, Brewski, och Michael Nathhorst, Hyllie.