Med gårdsförsäljning slipper Fredrik skäll

Fredrik Gustavsson på Bearded Rabbit. Foto: Peter Lindh

Om det blir gårdsförsäljning skulle Fredrik Gustavsson på Bearded Rabbit i Göteborg slippa skäll från besökare, det och annat svarar han i vår enkät.

Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?

– Mycket som hände 2021, och faktiskt en hel del roliga och bra grejer. Vår nya burkningsmaskin anlände och vi lyckades få in en till jästank trots våra extremt trånga lokaler. Men den viktiga satsningen för framtiden var förstås att vi skrev hyresavtal för ny lokal inne i Göteborg och blir det mest centrala oberoende bryggeriet. Det är förstås både roligt och spännande att gå från produktionsyta på 35 kvadratmeter (med lager på 50) till en samlad lokal på 594 kvadratmeter. Men också väldigt nervöst.

– Sedan är familjen och bryggeriet så sammanvävt för oss, så att Therese och jag väntar en ny generations bryggare som är beräknad ungefär samtidigt som vi ska flytta in i nya lokaler är förstås det bästa med 2021.

Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?

 – Pandemin. Ungefär hälften av tänkta intäkter är från olika former provningar, kurser och besöksverksamhet. Så är förstås en utmaning att maxa den del som inte är helt borta. Men även att det är stört omöjligt att planera ordentligt när man måste vara beredd att helt ändra om med kort varsel.

Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?

– Vi gillar att hålla provningar och prata om öl så det vore förstås roligt att kunna utöka den delen med möjlighet att köpa med sig hem.

– Vi har hållit flera provningar på bryggeriet där det är nu på Garveriet i Floda för utländska konferensdeltagare som nästintill blivit arga för att de inte kunna köpa med sig den sort som varit deras favorit. Eftersom de trodde att jag inte ville sälja och kunde inte förstå att jag inte fick sälja.

Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?

– Svårt att säga, många har varit bra samtidigt som pandemin gjort att man inte prova tillräckligt mycket för att ge en rättvis bild. Men i och med att GSBF gick av stapeln och vi fick möjlighet att tjöta med kollegor på ett sätt som vi verkligen saknat så blev det en del provat. Så baserat på GSBF så tycker jag Svartberget, Brekeriet och Vilda.

Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?

– Jag vill att det bryggs utifrån glädje, för vad man vill skapa och är sugen att dricka. Inte så ängsligt över vad som ska bli nästa hype. Sen hoppas jag förstås att det innebär att det kommer bli en bra variation av öl.