Mathias skapade listan med svenska taprooms

Mathias Oskarsson tog initiativet till listan över svenska taprooms och bryggpubar. Foto: Privatbild

Mathias Oskarsson gillar taprooms och bryggeripubar men saknade en sammanställning över det svenska utbudet. Så han ordnade en själv – och nu finns den på Beernews. 

I takt med att bryggerierna blivit allt fler i Sverige så har även taprooms och bryggeripubar blivit fler. För många är det ett bra sätt att lära känna bryggerierna och i en del fall bryggarna. En som gillar att besöka taprooms är Mathias Oskarsson. Han har till och med hjälp av andra i podden Ölpölens Facebookgrupp sammanställt en lista över dem. 

– Jag tänkte att det vore kul om det fanns en lista, till exempel som semesteralternativ om man vill göra en roadtrip i Sverige och besöka olika taproom. Jag gjorde en ölresa i USA för fem år sedan, ihop med vänner, så varför inte göra detsamma i Sverige, säger han.

– Speciellt nu, med rådande pandemi, så vore det ett väldigt bra tillfälle att hålla sig i Sverige. Dessutom har jag inte sett någon sådan sammanställd lista förut och det verkar finnas många fler ställen än man tror.

Det blev en lång tråd i Facebookgruppen med många som ville hjälpa till med lista och nu har han alltså sammanställt allt information.

– Jag tycker jag fick ett jättebra gensvar, med många bra tips. Detta verkar vara något som flera vill ha information om och det är roligt, säger han.

Förr besökte Mathias ofta taprooms, men i dag när det tillkommit barn blir det inte lika ofta.

– Jag bor utanför Enköping och har nära till Stockholm, så det blir oftast dit jag åker.

– Men jag har varit på tio av dem på listan: Malmö Brewing, Bryggeriet Munkbron, Fjäderholmarnas bryggeri, Bryggeriet Ångkvarn, Oppigårds Bryggeri, Kino, Barski, Flora, Omnipollos hatt och Stigbergets fot.

Får han välja, så tycker att Malmö har Sveriges bästa taproom. I alla fall av de han har besökt.

– Där fick jag en bra känsla av taproom, lite mer som de är i USA. Även bra ölutbud och bra mat.

– Det är viktigt med ett bra utbud av egna öl och bra mat. En beerflight och lite BBQ, gör mycket för helhetsupplevelsen av ett taproom eller bryggeripub. Sen tycker jag det är viktigt med tillgängligheten så klart, att det är bra öppettider.

Nyköping har han inte besökt några taprooms i än, men det är dit han tänker sig framöver.

– Det lutar lite åt att det kan bli en dagstripp till Nyköping härnäst och då besöka både Nils Oscar gamla brygghus och Nyköping Brewing Co. Nils Oscar var ett av bryggerierna som fick upp ögonen för mig gällande hantverksöl, en gång i tiden. Och Nyköping Brewing tycker jag gör riktigt bra öl, som gör att jag alltid beställer av dem när de släpper något nytt. Även ett besök till Eskilstuna Ölkultur borde jag få till, med tanke på det korta avståndet jag har ändå.

Här hittar du taproomslistan