Många som vill bli hjältar i Nyköping

Sasse Sepehrazar på Nyköping Brewing berättar att intresset för att bli en av deras ölhjältar är stort. Foto: Privatbild

Local Heroes är Nyköping Brewings försök att skapa en egen community runt bryggeriet. Och intresset för att bli en hjälte är stort.

Sasse Sepehrazar på Nyköping Brewing är den som ansvarar för satsningen – som påbörjades i helt fel tid …

– Vi startade precis i början av pandemin, så vi har inte kunnat göra så mycket. Men det började som en idé om att försöka få folk delaktiga i ölkulturen och det vi gör. En stor del av vårt varumärke är Nyköping och vi tycker att det är bra om invånarna är delaktiga, säger han.

Totalt finns det plats för 150 hjältar och de flesta platserna är upptagna redan. Om inte alla, för Sasse berättar att det varit ett uppsving i anmälningarna de senaste dagarna.

Det är inte gratis att gå med. Priset är 1495 kronor per person, men tanken är då att medlemmarna ska få valuta för pengarna i form av olika event, inflytande och annat.

– Nu har det varit en speciell tid så vi har inte kunnat göra så mycket än, men Local Hero är ett första steg där medlemmarna ska kunna få vara med och påverka. Till exempel kan vi fråga dem om vi är tveksamma om en produkt.

Utöver det har hjältarna fått en pin för att visa att de är hjältar samt en numrerad art print, bryggeriets första folköl uppkallades efter dem och till hösten väntar något väldigt spännande.

– Vi bryggde en stout förra året som vi lade på bourbonfat för att ligga och dra. Den kommer bara att bli tillgänglig för dem i baren. Vi ska även lägga en del på flaskor, som de bara kan privatimportera, men vi har inte löst hur vi ska knäcka den nöten än, berättar Sasse.

Steg ett antyder att det finns flera pinnar på stegen. Och det gör det, även om allt inte är riktigt klart än.

I framtiden är en idé att inkludera hembryggare i Locals Hero, och då att bryggaren Patrick Holmqvist, här till vänster, då ska kunna hjälpa med dem med tips och input.

– Vi jobbar på steg två och tre. Drömmen är att kunna ha medlemskap för amatörbryggare. Då skulle vår bryggare Patrick Holmqvist kunna hålla seminarier med dem. Han är en fantastisk bryggare och jag hade velat ha honom som bollplank när jag började brygga.

Local Heroes är inte en förening, utan gruppen drivs direkt av Nyköping Brewing.

– Men det här är som sagt bara första steget. Local Heroes har inget eget liv än, men jag hoppas att det blir ringar på vattnet när vi släpper stouten vid ett event i höst. I dag känner de inte varandra, men då blir det mingel och förhoppningsvis leder det till att de lär känna varandra.

Men att ta det så långt som andra bryggerier har gjort, exempelvis Göteborgs Nya, där medlemmar i stödföreningen erbjudits att köpa aktier är inte aktuellt i Nyköping.

– Nej, det är inget vi tänkt göra inom en överskådlig framtid, säger Sasse Sepehrazar.