Hypade ölen med färsk frusen humle släpps

Amanda Ebanks, bryggare på Stigbergets Brygger, häller i humlen. Foto: Simon Karlsson

På fredag är det Frozen Fresh Hops BrewFest i Göteborg och då finns tre svenska öl med färsk humle från USA med.

Yakima Chief Hops projekt med snabbfrusen humle som skeppats ut över världen börjar blir klart. Nu på fredag finns minst åtta av dem på Brewers Beer Bar på Tredje Långgatan i Göteborg.

Öl från Stigbergets bryggeri, Brygghus 19, en collab mellan Nyköping Brewing och All in Brewing samt To Øl, Amager, Gamma, Ebeltoft, finns då i kranarna.

Oli Banks på Stigbergets Bryggeri. Foto: Peter Lindh

Stigbergets Bryggeri har gjort Wet Coast IPA, baserad på storsäljaren West Coast IPA, och Oli Banks är väldigt, väldigt nöjd med den. 500 kilo blöt citra, mosaic och simcoe användes till 5000 liter öl, så rejält med humle även med fukten borträknad.

– Det blir väldigt annorlunda med blöt humle. Det var helt fantastiskt, hela bryggeriet luktade och du har ju sett hur stort det är, säger Oli.

Han berättar att det var lite trixigt att jobba med den blöta humlen, men vänner i USA med större vana bistod i timtal med råd.

Oli hann prova resultatet innan han försvann på semester för drygt en vecka sen.

– Vi burkade dagen innan jag stack. Jag är supernöjd, det smakade fantastiskt. En IPA som är med över hela spektrat. Den har definitivt mer potent smak och lukt än vanligt.

Och för den som missar eventet på fredag så finns Stigbergets Wet Coast även som beställningsvara på Systembolaget.

Patrick Holmqvist. Foto: Peter Lindh

Patrick Holmqvist på Nyköping Brewing gjorde en collab med All In Brewing på humlen från USA.

– Det blir en pale ale i amerikansk stil som luktar gräs och tropiskt, inte medvetet hazy, men heller inte helt klar, säger han.

Namnet på ölet blev Azacca frozen fresh till slut. Den kommer inte att släppas på Systembolaget. Hela batchen hamnar på fat för försäljning till krog.

Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19. Foto: Privat

Nyköping använde azacca som wet hop, det gjorde även Brygghus 19 i Karlshamn.

– Vi har gjort en produkt som heter Wet Hop IPA i en exklusiv batch på vårt lilla bryggverk, säger Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19.

– Den håller på att klarna nu och blir nog lite halv hazy. Det är jättesvårt att veta med färskt humle. Men det är en west coast IPA, som är rejält humlad, även om beskan inte är extrem.

Även Brygghus 19:s öl släpps bara på fat, batchen var bara på 200 liter, men det finns mer humle kvar i frysen så det kan bli fler öl framöver.

Ändring: Artikeln kompletterad med namnet på Nyköpings öl.