Marabou i koket var ingen bra idé

VECKANS HEMBRYGGARE

"Kör bara kör!" är Ulrik Almroth bästa tips till nya hembryggare. Foto: Privatbild

Ulrik Almroth har inte bryggt så länge men med desto större entusiasm.

Upp till fyra batcher i veckan kan det bli.

Namn: Ulrik Almroth

Ort: Stockholm

Ålder: 21

Hembryggare sedan: Januari 2019

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Började egentligen som en idé på puben, som alla andra bra idéer. Satt och snackade med polarna, tänkte att vad är öl egentligen? Jo, vatten, malt, humle, och jäst. Hur svårt kan det vara att brygga eget egentligen? Läste runt lite på nätet och sen så blev dem första koken i en tioliterskastrull i köket hemma.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Väldigt olika. Ibland blir det att jag brygger fyra gånger under samma vecka. Ibland tar det någon månad innan nästa gång. Men i snitt blir det runt två bryggningar i månaden. Tiden är rätt lätt att hitta när man har varit arbetslös under en lite längre period. Men annars så blir det att jag klämmer in det när jag kan.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Det svåraste är nog att ha vettiga jäsningstemperaturer när man kör helt utan temperaturstyrda jäskärl och annat. Som tur är så har man en hel del rum med alla olika temperaturer så har gått helt okej hittills. Under vinterhalvåret så har garaget en perfekt temperatur för lagerjäsning också!

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Det bästa än så länge är nog den första stouten som bryggdes. Blev en maffig jäkel på tolv procent där koktiden glömdes bort så den blev riktigt sirapslikt och dessutom fick den lagra på bourbonflis samt vaniljstänger. Tyvärr så blev det bara tolv flaskor som nu är slut.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Finns en hel del! Omnipollos Omnipolloscope #3, Gose Islands Juliet, Riegeles Magnus 15. Alla skulle vara underbart om man ens lyckades komma nära originalet! Men vem vet hur det är om ett par år till med bryggandet!

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Planer har jag! Dock är väldigt mycket drömmar. Är en himla massa papper, dyra lokaler, dyr utrustning, och en massa bök för att sedan försöka komma in på en marknad redan fylld med hur många bra bryggerier som helst.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Kör bara kör! Det är inte hela livet om det inte blir så som man har tänkt sig, bara att lära sig av sina misstag! Sen att läsa på, både i böcker och på nätet samt bolla idéer med andra bryggare underlättar en hel del!

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Min första och enda porter. Som tur bara en batch på fem liter. Men Marabou choklad i koket samt osteriliserat kaffe i jäskärlet var ingen bra idé. Ölet skar sig med kokosfett som flöt runt och fick en hisklig syrlig smak.
Men även misstag kan bli riktigt bra, skulle brygga en Schwarzbier på 4.7%. Den hamnade på 10,5 men den smakade riktigt bra ändå!

Antingen eller …
Ljust eller mörk: Mörkt
Kastrull eller bryggverk: Kastrull
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Pub
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Surt

Vill du vara med i vår hembryggarserie, mejla oss!