Mannen friades – får tillbaka 22 ölburkar

Paret passerade Tullens kontroller void ett flertal tillfällen. När de väl greps dröjde åtalet i över tre år. Foto: Pressbild.

Domen blev så försenad att det smugglande paret fick ett lägre straff. Dessutom fick en bekant tillbaka 22 burkar med öl.

 

Det var ett par i Halland som 2018 avslöjades när de höll på med försäljning av insmugglad alkohol. Mer än 1200 burkar öl och 100 flaskor sprit beslagtogs, men smugglingen ska ha handlat om betydligt större volymer än så.

Paret erkände brottet och medgav att man ägnar sig åt den verksamheten för att dryga ut kassan med några tusenlappar varje månad. Smugglingen var tillräckligt stor för att kunna ge kännbara straff av tingsrätten.

Men tack vare åklagarens långsamma hantering av fallet fick paret ett lägre straff än vad brottet egentligen ska leda till. Först drygt tre år efter att de avslöjats kom ett åtal

Domstolen gjorde flera påstötningar till den aktuella åklagarna och man pekar på att det smugglande paret kränkts enligt Europakonventionens regler för att få en rättegång inom skälig tid.

Den nu 58-årige mannen fick det hårdaste straffet. Han dömdes villkorlig dom och dagsböter på 21 000 kronor. Hans fru dömdes till dagsböter på 8000 kronor.

En detalj under rättegången var också att en bekant till paret inte betraktades som en av köparna av alkoholen. Därmed fick mannen rätt till att få tillbaka 22 stycken över tre år gamla ölburkar från Polisen.