Påskhelgen bjöd på fint väder. Och trängsel på uteserveringar på många håll i landet trots de restriktioner som gäller. Nu återstår att se vad konsekvenserna blir.
Under de senaste veckorna har det varit förbjudet att sitta nära varandra på barer och restauranger och det ska inte vara någon folksamling alls i baren. Dessutom ska människor hålla avstånden på uteserveringar.
Men när påsken bjöd på fint väder verkar det inte ha funkat utan problem. Från alla våra tre storstadsområden kommer rapporter och trängsel och om konstaterade brott mot restriktioner.
Vid kontroller i Stockholm har runt 20 restauranger och barer brutit mot gällande restriktioner och oftast har det då handlat om trängsel på uteserveringar.
– Då har vi en dialog med ägaren och det är de som måste ta fram en rutin för hur de ska leva upp till reglerna. Varje restaurang är ju unik, så det beror på vilket sätt man kan lösa det. Men vi kommer ju tillbaka om vi ser att det har varit riktigt dåligt, säger Kristine Fornander, tillförordnad avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad, till Expressen.
Kontrollerna ska fortsätta även under måndagen och det kan alltså bli fler restauranger som konstateras inte lever upp till kraven.
I Malmö hade det gjorts en handfull anmälningar till kommunen, och de anmälningarna följdes upp genom en kontakt med aktuella restauranger.
– Ett problem är att det när rekommendationerna infördes i slutet av mars inte var så fint väder. Sedan kom solen och då har det kommit mycket besökare. För en restaurang som kämpar ekonomiskt nu har det nog varit svårt att säga nej till dessa gäster som plötsligt dyker upp, säger Arvid Nordland, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen i Malmö, till Kvällsposten.
Även i Göteborgstrakten har det varit problem. Kanske mest av allt på Orust, där folk flockades i det fina vädret. Det rapporteras där om långa köer till Systembolaget och fulla uteserveringar.
– Det är ju fullt här. Överfullt. Jättemycket folk. Det kommer märkas på vården, jag tror att fler av våra invånare kommer bli sjuka eller smittas, det kan man ju befara. På Orust har vi många äldre bland befolkningen, framför allt på västra sidan där det är attraktivt att bo, där är nästan alla över 70, säger kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S) till GT.
När påsken är över och såväl Polisen som andra myndigheter har full styrka på plats återstår att se vad som sker på de platser där det varit för trångt på uteserveringar.
Statsminister Stefan Löfvén ser ingen anledning till att se mellan fingrarna.
– Om man inte sköter det här, då ska det stängas, sade han till Expressen.