Uteserveringar får hålla öppet i vinter

Nu är det klart att bygglovspliktiga uteserveringar får hålla öppet i Göteborg även efter oktober. Foto: Ronny Karlsson

Idag blev det klart att bygglovspliktiga uteserveringar i Göteborg får hålla öppet under vinterhalvåret.

Det var en enig byggnadsnämnd som kom fram till att frångå den praxis som bara tillät bygglovspliktiga uteserveringar mellan mars och oktober.

– Vi har ju inskrivet i Alliansens budget att vi vill möjliggöra för uteserveringar att hålla öppet året runt. Det här får vi se som ett steg på vägen, som blivit extra relevant på grund av den krisen vi befinner oss i, säger Hampus Magnusson (M), ordförande i byggnadsnämnden till Göteborgs-Posten

Det är emellertid inte fritt fram för restaurangerna att hålla öppet, varje fall bedöms individuellt. De restauranger som tänkt utnyttja möjligheten uppmanas också i så fall att göra det för såväl vinterhalvåret som nästa sommarsäsong.

– Om man vill fortsätta att ha öppet nästa sommar kan det vara lämpligt att söka för hela den här perioden, från första november 2020 till sista oktober 2021. För att slippa söka en gång till med kostnader och allt vad det innebär, säger Carita Sandros, chef för byggavdelningen på stadsbyggnadskontoret till GP.

Beslutet om vinteröppna uteserveringar kommer efter att det kommit in en rad önskemål från restauranger och barer om att kunna hålla öppet, med motiveringen att det skulle minska smittspridningen och underlätta för dem att bedriva verksamhet med de krav på distansering som nu finns.