Martin brygger öl när familjen sover

VECKANS HEMBRYGGARE

Dags igen för Veckans Hembryggare. Den här gången svarar Martin Persson på frågorna.

Namn: Martin Persson (MyDogMorris Brewery).

Ort: Karlstad.

Ålder: 46.

Hembryggare sedan: 2016.

1. Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Det började med att jag fick smaka mina vänners hembryggda öl och jag blev förvånad hur bra det var. Tyckte dock det verkade väldigt komplicerat så det blev inte något mer då än lite funderingar kring att det skulle vara roligt att pröva själv. Det var inte förrän jag var på en ölprovning i Göteborg där Fredrik Berggren pedagogiskt och med smittsam passion gick igenom processen som jag bestämde mig för att inhandla ett startkit för BIAB-bryggning och en (tyvärr alldeles för liten) gryta. Efter att jag hade gjort alla fel man kan göra blev ändå första ölet tillräckligt drickbart för att jag skulle vara fast i hembryggar-träsket.

2. Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Jag brygger i genomsnitt två gånger i månaden, sen är jag nog nere i bryggeriet nån gång varje kväll och gör nånting. Det är alltid nåt som ska diskas, några flaskor som ska fyllas o.s.v. Tiden hittar jag med hjälp av en förstående fru och det faktum att jag är en nattmänniska, 90% av tiden görs när resten av familjen sover.

3. Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Att göra om samma öl igen och få ett likvärdigt resultat.

4. Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Det har gått bra i några tävlingar med egna recept men jag skulle nog ändå säga mitt andra försök till klon på Italienska Tipopils, jag är inte helt där än men de förändringarna jag gjorde efter första försöket slog väl ut.

5. Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Det får ju bli Tipopils då.

6. Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? Varför/varför inte?

– Nej, denna hobby är min mentala avkoppling från alla måsten, det vore tokigt att göra det till ännu ett nytt ”måste”. Jag har dock fått brygga ett eget recept kommersiellt tillsammans med Coppersmith´s en gång, det var både jätteroligt och lärorikt så något liknande gör jag gärna igen.

7. Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Att våga lämna ut sina öl till mer erfarna hemmabryggare eller till och med proffs för att få feedback, det är en väldigt hjälpsam community och är man bara ödmjuk och tål kritik så kan man lära sig mycket.

8. Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag har varit ganska förskonad från större katastrofer men en gång när jag skulle ställa min nybryggda neipa i jäskylen (som står bredvid min kegerator) så stoppade jag fel sladd i temperaturkontrollern och två dagar senare var neipan i jäskylen nere på sex grader och ölen i kegeratorn nära rumstemperatur och skummade som f…
Ja/Nej
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Kastrull
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot