M-stämma beslutar om öl och vin i butik

Benjamin Dousa vill tillåta öl och vin i vanliga butiker. Foto: Pressbild.

Söndagsöppet på Systembolaget är en fråga som ska diskuteras. Men ungdomsförbundet vill även driva igenom försäljning av öl och vin i vanliga butiker vid Moderaternas partistämma som startar i dag.

Det är en del fokus på alkoholpolitiken när Moderaterna i dag samlas till partistämma i Västerås. Partiledningen vill att partiet ska ställa sig bakom förslaget om söndagsöppet på Systembolaget, men där lär det bli en del debatt och finnas olika åsikter.

En annan fråga som lär leda till debatt är ungdomsförbundets förslag på att tillåta alkoholhaltiga drycker upp till 20 procent i vanliga butiker.

Benjamin Sousa, ordförande i ungdomsförbundet säger att förslaget inte är ett led i att avskaffa Systembolaget helt.

– Vi ser att det är mycket privatimport nu, man smugglar, man privatimporterar legalt och man tillverkar egen sprit. Det här är snarare ett sätt att bevara Systembolaget, säger han till Aftonbladet.

Sousa tror att förslaget kan få en majoritet inom partiet, men sedan ska förstås även andra partier övertygas om det ska bli verklighet. Han är villig at kompromissa en del om upplägget för alkohol i vanliga butiker.

– Där ska man vara pragmatisk, man skulle kunna tänka sig ett regelverk där butikerna får ha alkoholförsäljning under samma öppettider som Systembolaget. Jag tycker inte man ska skynda igenom en sådan här reform utan hänsyn till hur det ser ut.

Under stämman ska man också ta ställning till ett förslag om att sänka punktskatten för alkohol i Sverige.