Lucka 2: Patrick är en riktig pionjär

Patrick Holmqvist är nummer två i julkalendern. Foto: Montage/Tobias Janius.

Peter M Eronsons och Double Bastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 2: Patrick Holmqvist

Bryggaren Patrick Holmqvist har bidragit med otroligt mycket inom svensk ölkultur och utan överdrift är Patrick den viktigaste bryggaren i den svenska ölrevolutionen.

Allt började 1994 då han fick jobb som bryggare på Källefall Bryggeri (Sveriges första bryggeri som enbart gjorde överjäst öl). Som pionjär på denna tid fanns det inte många personer eller forum i Sverige där man kunde utbyta kunskap och Patrick fick prova sig fram med sin nyfikenhet.

Patricks kunskap och noggrannhet gjorde att han hjälpte flera bryggerier i deras uppstartsfaser. 1996 var det Ahlafors Bryggeri och året därpå Nils Oscar, ett bryggeri där han skulle bli kvar i hela 23 år. I år lämnade Patrick Nils Oscar för att starta bryggpuben Nyköping Brewing Company tillsammans med bland annat Jonas Kandefelt, tidigare VD på Nils Oscar.

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?
– Att jag stannat kvar i branschen och har fått vara med och ta den framåt. Hela resan påminner lite om när man berättar för sina barn om datorer, eller mobiltelefoni, som i deras ögon alltid funnits. Jag minns hur det var före.

På Nils Oscar hann Patrick med mycket. Ingen annan bryggare har introducerat så många ölstilar i vårt land – Patrick blev bland annat först i Sverige med att introducera ölstilar som inte var så kända för gemene man – barley wine, imperial stout, IPA, dortmunder, märzen för att bara nämna några. Genom sitt arbete och nyfikenhet har han inspirerat och öppnat upp ögonen för hantverksöl hos både konsumenter och andra bryggare.

Det var också under Patricks tid på Nils Oscar som hans barley wine var det första svenska hantverksöl som blev prisbelönad i världens största öltävling – World Beer Cup. En utmärkelse som också satte svenskt öl på kartan i USA, och detta redan år 2000.

Vi tackar pionjärbryggaren Patrick Holmqvist som i stor utsträckning format vår moderna ölscen.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

Patrick: Spezial Lagerbier