Loppet med bärs på vätskekontrollerna

Malte Eriksson, Per Davoust och Mikael Sjöholm lämnar Helsingborgs Bryggeri premiäråret 2020.

I Skåne arrangeras maratonloppet med de bästa vätskekontrollerna. Löparna stannar på åtta bryggerier och ett musteri för att återställa vätskebalansen.

Den 2 juli är det dags för Kullabygdens Bryggerimara, som utgår från Helsingborg och i år det tänkt att det ska bli rekordmånga löpare nu när pandemin inte begränsar på något sätt.

– Första gången satte vi ett maxantal på 50 personer och förra året var det 60 personer. I år blir det 100, säger Per Davoust, som är en av arrangörerna i Runners Club, en träningsgrupp för betydligt alkoholfattigare Helsingborg Marathon.

– Vi är ett gäng som tycker att springa långt och det är många av oss som tycker om öl generellt och hantverksöl specifikt.

Per Davoust berättar att det tar sex och en halv timme att ta sig runt maratonloppet, så det går betydligt långsammare än när han springer andra maraton. Foto: Privatbild

Idén till loppet när Per skulle köpa öl till ett after run och stod och valde vid hyllorna i Systembolaget.

– Där stod Råå, Helsingborgs Bryggeri, Vikens Bryggeri, Höganäs och jag tänkte att där springer vi ju. Jag tittade på det och det blev ganska precis ett maraton, så jag kontaktade bryggerierna.

Och bryggerierna köpte idén och nu är det alltså dags för det tredje loppet.

– Förra året var det 60 personer, så de har fått 60 nya ambassadörer som är väldigt intresserade av deras öl och sprider den bland sina vänner.

Det är inga mängder av öl som drick på bryggerierna. Det skulle bli svårt att klara fyra mil berusad.

– Inför första året hade vi funderingar över hur det skulle påverka oss, men jag tror inte att det var nån som kände av de små mängder som vi hällde i oss.

Och det blir inte bara öl och must. Några traditionella stationer med vatten, sportdryck, frukt och gel kommer att finnas också.

Om någon känner sig sugen att prova på, så har Runners Club sparat undan 15 platser för Beernews läsare. Så det är bara börja träna nu, sex minuter per kilometer bör man kunna klara för att vara med på loppet som varar över sex timmar inklusive bryggeribesöken.