Lokalt samarbete med nya alkoholfria ölet

Bildspel

Bild 4 av 4

Det är alltid nära till havet i Marstrand och det gäller förstås även för bryggeriet.

Marstrand förknippas med segling och segling förknippas inte med alkohol. Det löste Inlands Bryggeri med ett alkoholfritt öl som ger pengar till lokala segelklubben.

 

Bryggeriet startades 2017 och efter en del strukturella förändringar är det nu Louis Hedberg som äger bryggeriet. Han var också med och grundade bryggeriet. 13 olika ölsorter produceras och sedan starten har man haft internationella influenser med bryggare från Italien, Sydafrika och Australien.

Ända sedan starten har så klart den lokala marknaden varit viktig. Man har sålt öl till restauranger, men skulle också vilja få till ett samarbete med den verksamhet som hemorten mest förknippas med. Nämligen segling.

– Vi diskuterade med Marstrand Segelsällskap men det är svårt att jobba med segling när det är alkohol inblandat, säger Louis Hedberg.

Sakta men säkert började man att titta på att producera alkoholfri öl, och planerna har nu blivit till verklighet.

– Det var ganska krångliga processer när vi tittade runt, men sedan kom företaget Fermentis med en ny jäst för lågalkoholöl och vi hade tidiga kontakter med dom.

Bryggaren Theo Öman har fått prova lite olika varianter och nu finns två alkoholfria öl framtagna.

En av dom är till Stockholmsföretaget El Taco Truck som jobbar med food trucks.

– Dom ska expandera och ville ha ett öl under sitt eget namn. Det blev naturligt att vi bryggde en ljus lager till deras mexikanska mat, säger Hedberg.

Samtidigt började man att jobba med sin egna alkoholfria öl, som är en ale.

– Direkt när vi bestämde oss för att producera den så tog vi kontakt med seglarklubben igen och nu har vi ett samarbete.

En krona per flaska går till segelklubbens ungdomsverksamhet och det är Brigitte Hedberg stolt över.

– Det känns bra och ölet ska säljas även i dagligvaruhandeln, där vi också har vår folköl Lasse Maja, säger hon.

En önskan till finns för ölet, men den är ännu inte möjlig att uppfylla.

– Vi skulle vilja ha in vår alkoholfria öl på Systembolaget, men det går inte i TSLS. De tittar på det, men det kommer nog att ta tid, säger Louis Hedberg.