Liberalt nej till gårdsförsäljning

Ingen gårdsförsäljning av öl och vin om Systembolaget hotas. Det är beskedet från Liberalerna efter helgens landsmöte.

Gårdsförsäljning av öl och vin var en av frågorna som det diskuterades och röstades om när liberalerna höll riksmöte i Västerås i helgen. Resultatet av den omröstningen var inte speciellt glädjande för det stora flertal av svenska bryggerier som vill ha kunna sälja öl direkt på bryggeriet.

Visserligen fanns där ledamöter som var för att införa gårdsförsäljningen för att främja företagande på landsbygden. Men den stora majoriteten röstade emot förslaget och beslutet blev att man bara vill tillåta gårdsförsäljningen om Systembolaget kan räddas samtidigt.

Partistyrelsen hänvisade till EU:s konkurrensregler och att de kan tvinga fram att fler ska få sälja alkohol i Sverige.

– Det kommer att innebära dödsstöten för Systembolagets monopol, sade Maria Lundkvist Brömster, ombud från Västerbotten till nyhetsbyrån TT.

Regeringen och även Systembolagets vd Magdalena Gerger har vid flera tillfällen hänvisat till statliga utredningar som säger att Systembolaget inte kan överleva om gårdsförsäljningen blir verklighet.

Tidigare under hösten har även andra politiker från andra allianspartier markerat att de inte står bakom gårdsförsäljning. Någon majoritet för den förändringen lär därmed inte finnas i dagsläget.

I somras var det Liberalerna som var drivande i Skåne när regionpolitikerna tog beslut om att försöka göra Skåne till ett försöksområde för försäljning av egenproducerad alkohol på bryggerier. På riksnivå fanns alltså inte samma intresse för att driva frågan.