Lång väntan på premiär för vinnarölet

Richard Norelius tillsammans med gänget på Brekeriet under bryggdagen. Foto: Privat.

Brekeriets hembryggartävling vann han redan för ett år sedan. Men först nu närmar sig premiären för Richard Norelius fatlagrade öl och han har sett till att det kommer flaskor till hemstaden.

 

Det var i fjol som Brekeriet anordnade en hembryggartävling med tre olika klasser. När det gäller ölen för kettle sour och för saison så är vinnarölen redan ute på marknaden.

Men för det fatlagrade ölet har det förstås tagit längre tid.

– Det blir så här när man jobbar med tid som en ingrediens. Ölet som jag hade som inspiration var Boulevards Tank 7, säger Norelius.

Han brygger sina öl under namnet Skövde Ölverk och det öl som vann tävlingen hade också lagrats. Ölet har sedan återskapats hos Brekeriet och där haft en plats i deras fatlagringsprogram.

– Jag gillar spontanjästa öl och det här är på nio procent. Jag började att brygga sådana öl 2013, då var det svårt att få tag på öl från till exempel Cantillon, så då bestämde jag mig för att prova själv, säger han.

Schlätta släpps på Systembolaget 1 juli.

Ölet har fått namnet Schlätta, en logiskt namn för en person som kommer från Skövde på Västgötaslätten. Det finns på Systembolaget i juli i det lokala sortimentet och går att beställa över hela landet.

– Ölet är jäst på två olika ekfat, vi har använt sirap och sedan är ölet torrhumlat med mosaic, säger André Ek på Brekeriet.

För Richard Norelius var det en upplevelse att vara på bryggeriet i Landskrona och brygga, även om det var ett bra tag sedan nu.

– Det var otroligt kul att vara på plats och brygga ölen. Alla på Brekeriet är så trevliga och superproffsiga, säger Norelius.

Han räknar inte med att satsa på eget kommersiellt bryggeri, även om han fick en bra känsla under besöket i Landskrona. Dessutom är intresset stort bland kamrater när det gäller hans öl.

– Jag har en hel del vänner som undrat när det där ölet jag bryggde ska komma, så jag har kollat med lite lokala krogar som ska ta in flaskor.