Lång väntan på beslut om gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning av öl ska utredas av den nya svenska regeringen. Men beslut i frågan kommer att dröja och det finns inget som garanterar en förändring trots att det finns en majoritet i riksdagen.

Frågan om gårdsförsäljning av öl och vin har blivit allt mer aktuell under det senaste året, och ett ganska stort antal motioner i frågan har landat i riksdagen.
Senast före jul var det flera moderater som lämnat in en motion som kräver att gårdsförsäljningen ska komma i gång redan till hösten.
Men i nya samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna lär det ta längre tid än så om det ska gårdsförsäljning. Om det ens blir någon.
En av de 73 punkterna som man enats om handlar nämligen om landsbygden och där finns följande mening med:
”En utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras. En förutsättning är att Systembolagets monopol säkras.”
Det sägs också att utredningen ska tillsättas under år 2020, vilket innebär att ett riksdagsbeslut inte lär komma före år 2021. Det finns heller inga garantier för att utredningen kommer att vara positiv till gårdsförsäljningen. Tidigare har Centern och Liberalerna varit positiva till en förändring om Systembolaget inte hotas, medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet sagt nej till alla sådana förslag. Utanför den nya konstellationen har Vänsterpartiet sagt nej till gårdsförsäljning, medan Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna varit positiva till en sådan förändring.

– Nu har vi drivit fram ett stort antal liberala reformer med mycket centerpolitik som är något helt annat än den politik som förts de senaste tre åren. Det är liberala reformer för landsbygden, företagen, miljön, arbetsmarknaden, migrationen, integrationen och bostäderna, skriver Centern i ett pressmeddelande i samband med klargörandet att partiet står bakom Stefan Löfvén som statsminister.

En viktig fråga när utredningen väl blir verklighet är vilka personer som ska göra utredningen. Tidigare har två liknande utredningar gjorts, men ingen av gångerna har det lett till någon förändring av de svenska alkoholreglerna.