Lång startsträcka för Dykes Brewery

Dick Dykes bryggde sin första öl när han var 11 år. När sedan sonen Robert fick samma intresse fanns det bara en väg att gå. Nu är Dykes Brewery redo för expansion.

Vi får gå tillbaka till 1960-talet för att kunna berätta hela historien om Dykes Brewery. Det var då som 11-årige Dick Dykes gick till butikskedjan Boots med farmor Peggy och fick syn på ett färgglatt hembryggarkit som han gärna ville ha. Han fick som han ville och tillsammans gjorde de en bitter hemma i köket.

Det var starten på en hobby som Dick Dykes burit med sig genom livet. 1975 flyttade han till Sverige och i garaget hemma i Sundsvall började han brygga sin egen öl. Något som uppskattades inte minst av grannarna.

För sonen Robert Dykes blev det också ett intresse att brygga öl. Han tillbringade mycket tid i garaget med pappa.

Men länge förblev det enbart en hobby. Dick bryggde i sitt garage och Robert flyttade utomlands och landade i Nya Zeeland och Kina.

Men när Robert kom hem till Sverige igen 2013 började det att hända grejer. Planerna på att starta ett bryggeri blev alltmer konkreta och till slut tog Dick och Robert Dykes det slutgiltiga beslutet.

Krögare i Sundsvall bjöds in, tillstånden började bli klara och man ordnade med lokal på Alnön utanför Sundsvall.

– Vi hade vår premiär i januari 2014. Då lanserades fem sorter samtidigt på Bishops Arms och vi sålde slut på tio fat på fyra dagar, berättar Robert Dykes.

Den framgången gav förstås mersmak och arbetet fortsatte. I dag har Dykes Brewery levererat sin öl till drygt 35 krögare i olika delar av landet. I april väntar den första lanseringen på Systembolaget, då deras IPA kommer i det lokala sortimentet.

Det jobbas också med en expansion. Bryggverket på 200 liter ska bytas ut mot ett nytt där det ska bryggas 1200 liter.

– Vi hoppas kunna provbrygga så snart som möjligt, berättar Robert Dykes.

Sonen Robert jobbar mycket med administration och sälj, det är pappa Dick som jobbar mer med bryggningen, även fast dem hjälps åt med det mesta. Ölen som bryggs är förstås inspirerad av öl från de brittiska öarna.

Målet framåt är att växa men att göra det i en sund, organisk takt. Med det nya bryggverket är målet att nå en årsproduktion på 50000 – 60000 liter.

– Finns det bara efterfrågan så kan vi fixa det.