Killarna som började brygga i en bastu

Det började med en bastu och slutade med att man blev granne med riktiga pionjärer. Nu ska Revsunds Brewery försöka etablera sig i Jämtland.

För 20 år sedan var Jämtlands Bryggeri ett nytt och litet bryggeri. Nu har man vuxit och i fjol satte man nytt produktionsrekord. Kanske kan det inspirera grannarna i Revsunds Brewery att göra samma resa. De håller i alla fall till i samma lokal och gör en del inköp tillsammans.

Men resan började inte där utan i en bastu för killarna bakom det nya bryggerier. Bastun byggde nämligen om till ett litet bryggeri på 11-12 kvadratmeter.

– Vi var Jämtlands minsta bryggeri, kanske till och med Sveriges minsta, säger Tommy Jonasson. Han driver Revsunds Brewery tillsammans med Henrik Spansk.

Men nu har duon alltså flyttat ut ur bastun och hyr en egen del av samma hus som Jämtland huserar i. Ett bryggverk på 200 liter har köpts och det finns en jäskapacitet på 1600 liter samtidigt.

Bryggeriet startade så sent som i augusti och det var först i slutet av året som flytten genomfördes.

– Nu har vi lärt oss bryggverket och kommit igång. Under första året borde vi kunna landa på cirka 10 000 liter, säger Jonassson.

Under hösten har experimentlustan varit stor och redan har det producerats nästan 15 olika öl.

– Vi gillar humligt och vi vill brygga modern öl. Vi har fått prova oss fram ganska mycket, säger Jonasson.

Under våren blir det troligen lansering på Systembolaget och i dagsläget finns deras öl på fem krogar i Östersund, plus en lättöl i en mataffär. Konkurrensen är hård med 12-13 bryggerier i Jämtland. Flera av dom har satsat på bryggeripubar, men där är inte killarna bakom Revsund ännu.

– Det vore häftigt att göra en dag, men kanske vore det ännu roligare att ha en gemensam pub med andra bryggerier. Vi är ju inte konkurrenter utan vi slåss tillsammans mot de riktigt stora, säger Jonasson.