Lagändring öppnar för Guinness i USA

Nu verkar det klart att Guinness bygger ett bryggeri i USA. Men det krävdes en lagändring och en hel del möten för att få både Guinness och befintliga bryggerier nöjda.

Beernews berättade i februari om planerna på att bygga ett Guinness-bryggeri i Maryland, USA. Ägaren Diageo vill in mer på den amerikanska marknaden.
Men problemet har varit att Maryland har alkohollagar som inte tillåter den försäljning som Guinness planerar för. Maxvolymen per år ligger på cirka 60 000 liter, och Guinness räknar med att sälja det dubbla.
Först var förslaget att Guinness skulle få ett undantag från lagen, men då protesterade lokala bryggerier och flera organisationer.
Så sent som för tre veckor sedan kom ett förslag som skulle förbjuda kontraktsbryggning och försämra öppettiderna för alla bryggerier.
Men under den senaste veckan har Diageo, politiker och flera ölorganisationer jobbat hårt för att hitta en lösning.
Till slut verkar man ha kunnat enas. Maxvolymen för öl fyrdubblas och det är inte bara Guinness som får nya regler att rätta sig efter. Det ser ut att bli fritt fram att sälja samarbetsbrygder på flera bryggeripubar, och maxgränsen gäller inte bara Guinness.

– Det här är en otrolig förbättring jämfört med för tre veckor sedan, säger Kevin Atticks från Brewers Association of Maryland till Baltimore Sun.

Även Diageo som hoppas på att skapa 70 nya jobb i Baltimore är nöjda.
– Till slut kom olika parter samman och tog fram ett förslag som ska fungera. Nu är det dags för oss att börja jobba och leverera vad vi har lovat, sade Dwayne Kratt från företaget.
Läs hela artikeln här.