I Nossebro är det en storsatsning, i alla fall i enligt rubriken i lokaltidningen. Men Knut Sölvason på Nossans bryggeri tonar ner det lite när vi pratar med honom.
– Det är ingen storsatsning som det står i tidningen, vi visste inte att han skulle skriva det. Men samtidigt är det ju ändå en storsatsning för oss, det kostar några hundra tusen, säger Knut när vi pratar med honom.
Men jämfört med andra satsningar är det ett ganska litet bryggeri de har startat i Nossebro, men det är ju också där de flesta börjar. Knut har tillsammans med Johanna Björnsdottir, Johan Björk och Chudapa Nuaknao Björk dragit igång med ett bryggverk på 150 liter och tre trycktankar.
– Vi kan göra 450 liter i månaden och det är bara en sidogrej för oss. Det blir bara helger och kvällar, berättar Knut.
– Så vi tar det lugnt till att börja med, får vi ihop till hyra och räkningar så är vi nöjda.
Tre öl har de tagit fram hittills och kunder finns redan. Anledningen till att de startade bryggeriet var att ett hotell som ville köpa öl när de var hembryggare.
– Vi börjar med lokala restauranger och ser hur det blir.
Alla tillstånd är klara och de första ölen är bryggda. En folköl och två pale ale. Folkölen har de speciella planer för.
– Vi har Sveriges största månadsmarknad här och vi tänkte sälja folkölen i samband med den.
Än finns inga planer på att lansera några öl på Systembolaget.
– Vi vill se att allt funkar först, vi har inte drivit bryggeri tidigare. Men kanske om ett halvår eller år.