Kul premiärbryggning utomlands för Vega

Bildspel

Bild 1 av 3

Magnus Vasilis och Kjetil Johnsen skapade en brown ale som ska fatlagras och där det även ska tillsättas sura körsbär.

Ett svensk-norskt samarbete ska mynna ut i en riktigt speciell öl. I helgen var Magnus Vasilis från Vega Bryggeri i Oslo för att brygga med Grünerløkka Brygghus.

Det här var första gången som Vega bryggde ett öl i ett annat land.

– Det var skoj och blev en mycket trevlig dag. Norge är ju lite obruten mark för oss, säger Vasilis.

Han jobbar heltid på Vega sedan i höstas efter att tidigare ha drivit en hembryggarbutik i Göteborg. Samarbetet i Oslo var en del av det projekt som gänget bakom GBG Beer Week satsat på i vårt västra grannland.

Kjetil Johnsen var den som bryggde öl tillsammans med Vasilis och det mynna ut i en brown ale som kommer att bli speciell på flera sätt.

– Vi bryggde en lite starkare brittisk brown ale och sedan ska det tillsättas sura körsbär innan den lagras på bourbonfat, berättar Vasilis.

Det mesta av ölet kommer att säljas på det norska bryggeriets egen pub, men förhoppningen är att en del ska dyka upp i Göteborg.

– Vi hoppas att vi ska kunna ha med ölet på En Öl & Whskymässa, vi får se om det hinner bli klart tills dess, säger Vasilis.

1000 liter bryggdes av ölet och alla inblandade verkade nöjda.

– Det var ju egentligen inte vår kontakt från början utan vi halkade in lite på ett bananskal. Men det var en mycket rolig dag och hela helgen här har varit bra, säger Vasilis.

Även om den första bryggningen utomlands dröjde några år, så kommer det inte dröja länge till nästa. Kommande fredag är nämligen Otto Asklid och Magnus Vasilis i Barcelona för att brygga öl med Edge.

Tack till Mikael Quick för bilderna.