Krisen får många att välja billigaste ölen

En fjärdedel av öldrickarna som deltagit i Beernews enkät säger att de oftare köper billig öl från storbryggerier än tidigare.

I vår enkät som publicerades förra veckan säger alltså så många som 27 procent av de tillfrågade att de oftare har valt öl från ett storbryggeri det senaste halvåret än tidigare när de köper öl i butik. 

Vänder man på det så bekräftar frågan ”köper du mindre hantverksöl nu än tidigare?” det. Nästan en tredjedel har säger sig ha dragit ner på sina inköp av hantverksöl.

Att hantverksöl är dyrare än de stora varumärkena är ingen direkt nyhet, men inom nischen finns väldigt stora prisskillnader. Det finns hantverksöl från 12-13 kronor, men det blir snabbt betydligt dyrare om det är en humlig ipa eller en tung stout. 

Det är något som många verkar ha tagit fasta på enligt våra enkätsvar. Nästan hälften säger att de är mer prismedvetna när de väljer vilka hantverksöl de ska köpa. 

Men vad är de beredda att betala för en öl då. Ja, det skiljer kraftigt. 6,5 procent av de som svarat har angett att de inte är beredda att betala mer än tio kronor för en flaska på 33 centiliter. Inga hantverksöl alls där med andra ord. Störst är gruppen som sätter sitt pristak på 20-30 kronor för ölen, 28,6 procent.

I graferna och texten nedan återfinns alla resultat från enkäten. Totalt var det 769 personer som svarade.

 

Har inflation och andra ekonomiska faktorer det senaste halvåret gjort att du ändrat dina inköpsvanor vad gäller öl?

Köper du mindre hantverksöl nu än tidigare?

Är du mer prismedveten när du väljer vilka hantverksöl du ska köpa?

Väljer du oftare att köpa billig öl från större bryggerier nu?

Hur mycket är du beredd att betala för en öl (33 cl)?

Hur tror du att den ekonomiska situationen kommer att påverka svenska hantverksbryggerier?

Tror att en hel del bryggerier får stänga ner tyvärr.

Blir tufft för dom , önskescenariot är ju att konsumenterna prioriterar bort de stora , ,

Tyvärr är det nog en del som går i konkurs

Mindre vinst, dyrare inköp

Gillar man hantverksöl så köper man hantverksöl. Oavsett om det går upp någon krona.
Med andra ord så påverkas inte bryggerierna så mycket.
Men visst, visst är det så att om man ligger på gränsen till vad man är villig att betala, ja då kan det vara avgörande.
Så viss påverkan är det ju ändå.
Dubbla budskap från mig.
Skål!

Tufft

Det kommer att bli tuffare. Många av mindre hantverkbryggerierna kommer nog att få lägga ner verksamheten.
Förhoppningsvis inte alls, hoppas på att fler köper hantverksöl istället för billig öl. Man får köpa 4 öl istället för 5.

Det kommer nog bli tuffare för dom tråkigt nog.

Tufft med färre bryggerier

Tyvärr kommer många få det svårt. Men har man hittat någon pärla gör inte nån krona att man avstår från att handla. Däremot kanske man inte chansar för ofta

Tror många kommer få det tufft framöver, framförallt de mindre bryggerierna som kanske inte fått ruljangs på ekonomin/omsättningen. Vi kommer få se många konkurser tror jag.

20-25% kommer inte klara sig😭

Knappt märkbart

Hypen av vissa varumärken dämpas

Småskalig tillverkning kommer att få det svårt.gäller att de nischar sig.

Det blir nog några färre småbryggerier, gissar jag.

Det kommer att bli tufft och sannolikt kommer flera att gå i konkurs. Det finns (egen uppfattning) flera bryggerier som vill räkna hem investeringar lite väl fort och prissätter sina öl högt i relation till kvalitet.

Det kommer att vara tufft, men tror ändå att de kommer klara sig

Tyvärr så måste nu småbryggerier sluta med sin verksamhet pga ökade kostnader

Att öl blir dyrare och mindre speciellt.

Det blir svårare att få det att gå ihop pga minskade marginaler

Det är nu vi kommer se att mindre bryggeri med tvivelaktig kvalitet kommer att börja lägga ned. Speciellt på mindre orter där många hittills köpt lokalt för att stödja/det är kul med lokalt.

Högre priser och större sortiment tror jag på.
Jag hoppas att så många bryggerier som möjligt överlever.
Det blir tuffare tider för dem, precis som för alla andra.

Minst 25% färre bryggerier om 3 år vilket nog är sunt

Bryggerierna kommer få lov att göra mer med mindre. Kanske välja billigare råvaror, göra öl med mindre humle.

Fler kommer förmodligen att stänga ner.

Förhoppningsvis kanske det innebär att nördar som letat öl utanför landets gränser ger de svenska bryggerierna en till chans. Så då är det upp till de svenska bryggerierna att leverera kvalite och visa att dom kan hålla måttet jämte de globala nivåerna

Borde bli sämre försäljning

Tyvärr kommer nog många bryggerier att få det tufft med ökade el, transport och råvarupriser.
Detta samtidigt som konsumenterna drabbas av samma sak på alla områden.
Hoppas verkligen att vi fortsätter att köpa bra öl från lokala och mindre bryggerier.

Med stigande priser på energi och råvaror så kommer det bli svårare att få lönsamhet, i alla fall utan att höja priserna rejält. För stora prisökningar lär dock göra att man tappar kunder. Oavsett vilket så kommer många att få det tufft.

Många får lägga ned verksamheten.

Givetvis till det sämre.
Dock omöjligt att gissa hur mycket sämre.
Många faktorer spelar in.

Det blir tufft. Bara elpriset kommer att plåga många. Sedan alla andra ökande kostnader och bristsituationer. Många vågar inte höja priserna eller höjer för lite. Redan låga marginaler blir ännu lägre. Dessutom tillåter Systembolaget bara att man förändrar priserna två gånger om året. Med lååång framförhållning.

Svårt

Många bryggerier som inte har tillräckligt hög kvalité på sina produkter kommer att gå i konkurs eller bli tvungna att sälja verksamheten. Med ökande priser så kommer kvalité att bli en mer avgörande faktor. Några bryggerier kanske kan nischa sig lite som många amerikanska bryggerier lyckas framgångsrikt med och hitta trogna kundgrupper på så vis. Dock så är svenska bryggerier generellt sett väldigt dåliga på att nischa sig och göra högkvalitativa produkter inom en viss ölstil eller kategori. Undantagen är Stigbergets som håller väldigt hög kvalité på sina ipor och Mariatorget som håller väldigt hög nivå på sina starkare öl.

Vissa kommer nog gå under tyvärr. Så nu är det viktigare än någonsin att köpa deras öl.
De som inte håller toppkvalité får det tufft.

Jag kommer köpa färre men goda öl. De som inte gör goda öl kommer troligtvis få det svårare.

Negativt

Många försvinner nog. Dålig lönsamhet innan prishöjningarna och det kommer tyvärr att gallras ut en del tyvärr

Det blir lite mindre besök på hantverksölpubar, taprooms och ölfestivaler.

Inte nämnvärt flesta folk kommer fortsätta betala för hantverksöl då man uppkskattar dom mer trotts några kronor extra. Självklart kommer den gå ner lite men inte märktvärd känns som det när man pratar med ”ölnördar” nån krona hit eller dit kvittar.

Svårare att prissätta i det högre spannet.

Dom får så klart sälja mindere. Mer smuggling från ex Tyskland.

Risken finns att det blir en masslakt utan dess like. Antingen går företagen i konkurs eller så måste verksamheten pausas om den möjligheten finns. Detta är en verklighet för alla mindre företag oavsett branschspeciellt i Sydsverige som är beroende av

Tyvärr blir det för dyrt för en del då man inte kan fortsätta om man förlorar ekonomiskt.

Konkurser i stora lass.

Tror utvecklingen hade gått mot lägre priser oavsett. Trenden är Centraleuropeiskt och den ölen är redan en tredjedel av priset mot svensk hantverksöl.
Det går åt h*lvete med många bryggerier…

Tror att många mindre bryggerier kommer att behöva läggas ner då majoriteten av kunderna inte kommer att köpa dyrare öl då dom kommer att satsa på öl för max 25 kr. Dessutom tror jag att det är lager och pilsner öl som kommer att efterfrågas mest
Negativt tyvärr

Ja tyvärr

Inte alls

Allt fler kommer börja brygga hemma. Billigast i längden 😉

Jag gissar på att med lite otur kommer en del av de mindre bryggerier att få slå igen.

De kommer kanske behöva satsa på sina säkraste kort och inte utveckla nya sorter i samma omfattning. Expansionsplaner går i stå den närmaste tiden, men någon massnedläggning tror jag inte sker.

Jag tror situationen kommer påverka så till vida att gränshandeln ökar och därmed köper folk färre hantverksöl.

Jag tycker att mycket öl blivit klart överprissatt av bryggerierna. Jag kan förstå att en fatlagrad stout med allehanda adjuncts kostar pengar att producera, men när en vanlig ipa börjar dra iväg uppåt 100-130 kronor i webbshop så ser jag rött.
Min tanke är att kunderna redan har slutat köpa mycket, p.g.a. de höga priserna (det tycker jag man märker på diverse webbshoppar, där saker ligger kvar i månader och som nu rear, vilket de aldrig gjorde förut). En rimlig korrigering blir att bryggerierna måste hitta sätt att brygga mer prisvärd öl.
Å andra sidan är jag medveten om att jag själv är en extrem konsument i det att jag inte blinkar när det kommer till att lägga t.ex. 100-150 kr för en schysst ba stout, om det är rätt grej.
Min förändring i beteendet har främst varit att sluta köpa multipla flaskor, eller att dela. Där jag förut kanske köpte fem flaskor av en god öl, när den kostade 70 kr, så köper jag istället en och delar med mitt ölprovargäng nu när samma öl kostar 130.
/Erik

Några kommer att få stänga ner

De som sticker ut från mängden med sina produkter kommer att överleva. Bryggerier som redan idag kämpar för överlevnad kommer att få det svårt.

Negativt

Små bryggerier kommer att försvinna.

Håller detta på över tid så är ju risken stor att ett och annat bryggeri går i ”graven” tyvärr!

De kommer att behöva ta mer betalt och då behöver de också hålla en hög (högre?) kvalitet för att det ska vara värt det för kunden.

Tyvärr så kommer nog några mindre att få lägga ner.

Jag tror att en del kommer att gå i konkurs av den hårda konkurrensen.

Det kommer vara tufft för de allra minsta (och de med sämst affärs/marknadsplan) ett bra tag framöver. Några kommer säkert lägga ner.

Negativt

Det blir nog tuffare för dem precis som det blir för alla mindre företag i en lågkonjunktur.

Jag tror att konkurserna bland hantverksbryggarna kommer att öka De som i satsar på kvalité samt de som satsar på pilsner traditionell lager ale porter och stout kommer att klara sig

Tyvärr kommer nog mindre bryggerier utan nisch falla.

Troligtvis kommer en del bryggerier att få lägga ner, det är många som stirrar sig blinda på prislappen och köper många fulöl isf lite färre god öl. 😥🍺

Lägre vinst nivåer

Kommer att sälja mindre eftersom efterfrågan minskar

Ja om råvarupriser går upp och de inte får kostnadstäckning.

Många kommer troligtvis bli tvungna att lägga ner. Förhoppningsvis blir det kvalitet framför kvantitet som blir kvar, men det finns inget som garanterar att det faktiskt blir så.
Det finns många bra bryggerier som förhoppningsvis klarar sig. Men det finns även en del mindre bra eller direkt dåliga bryggerier som kanske borde lägga ner, men som har ekonomiska förutsättningar vilka gör att de ändå tar sig igenom krisen och fortsätter.
Tyvärr behöver branschen gallras rätt rejält och det är väl det som kommer att ske nu.
Den som lever får se.

Dessvärre negativt som allt övrigt. Bara att hoppas att det vänder upp snart.

NEJ

De har nog en dyster framtid

Uppemot hälften kommer gå under

Givetvis negativt. Sänkt alkoskatt på öl kommer att gynna bryggerier och skapa ännu gladare konsumenter i stort samt att det ska finnas alkoholfritt öl tillbuds i ännu större och billigare volymer i framtiden

Bryggeridöd i storskala…

Negativt. Flera bryggerier kommer få det kämpigt!

Det är nog många som får problem och tvingas stänga, tyvärr

Förhoppningsvis rensa ut de som inte håller måttet.

Vet inte handlar i Tyskland.

De bryggeri som ligger i högre prisklass kommer få det svårare

Negativt då råvaror med stor säkerhet länge till kommer att vara dyra och svåra att få tag på

Det kommer bli tufft men hoppas att kvalitet betalar sig.

Ökade råvarupriser ger mindre marginaler. Folk kommer inte köpa billigare öl, men kommer ha råd att gå ut mindre, vilket kommer kommer drabba branchen. Speciellt på mindre orter. Tror jag.

Kommer att bli besvärligare,, absolut,

Tror många får det kämpigt med lönsamhet

Negativt På alla sätt

När man har mindre i plånboken så måste man skära ner på sitt konsumerande av goda öl.

Det går åt helvete

Det beror mycket på kriget och inflationen och pandemin jag tror att det vänder om en snar framtid vi får hoppas det👍🍺

Negativt. Ökade råvaru kostnader, elkostnader m.m. i kombination med minskad försäljning på barer och restauranger

Många av de minsta kommer att upphöra. Större typ Oppigårds och Stigberget kommer att stärkas.

Kommer säkert att få många att dra ner på produkten 🤔🍺

Kommer få flera småbryggerier att stänga ner då dom inte kan gå ner i pris.

Intresserade kommer fortsätta så länge höjningen inte blir hutlös. Många andra kommer säkert välja billigare öl. Det kommer säkert påverka många bryggerier negativt

Prispress

Lär slå hårt mot en redan sönderskattad bransch och skrämma bort kunder.

Tillåt gårdsförsäljning nu!!!! Lägg straffskatt på billig fylleöl istället för svenskt hantverk.

Tyvärr så kommer nog flera bryggerier få kasta in handduken och lägga ner.

Det blir tufft för dem. De måste anpassa sig och fokusera mer på sina volymprodukter.

Tror att det kan bli en del problem framöver, men hellre köpa goda öl av topp kvalitet men kanske köpa lite färre för njutningen att dricka en riktigt god öl är värt (nästan) hur mycket som helst

Jag dricker inte ÖL

Född fri, beskattad till döds. Det är det våran vänstervridna regering vill. Skatta och ge bidrag.

Hoppas de överlever. Goda !

Det kommer att påverka, men för oss som gillar riktigt öl från Bayern spelar priset ingen roll!

Stor risk att det slår ut de som sedan tidigare har marginell vinst

Spara i ladorna till sämre tider.

Över 50kr/ öl blir tveksamt när man köper en testa-kasse på bolaget.

Förhoppningsvis lägger de priset efter deras tillverkningskostnad och skiter i att chockhöja som alla handra.

Tyvärr åt det sämre hållet,så jag gör tyvärr som vanligt att jag kombinerar en semestertripp söderöver med ölinköp.Så har jag slagit två flugor i en smäll.

Tyvärr dårligt

Vet ej. Jag köper dock så lite öl så jag kan välja det Jag vill ha, alltså riktigt bra öl även om det kostar lite mer.

Blir mindre utbud.

Förhoppningsvis blir det lite utgallring då det är alldeles för många aktörer med bedrövlig kvalitet. En viss självsanering behövs som jag ser det.

Många kommer att åka till Tyskland eller Polen igen. Dom verkar inte fatta bättre

Dyrare öl, mindre sålt

Hoppas så många som möjligt klarar sig. tw

Garanterat!

Går åt skogen

Inte alls

Inte de som redan är deras kunder

Beror på kvaliteten. De små med ojämn kvalitet kommer troligen att slås ut.

Dem kommer inte att gå runt och får lägga ner då det blir svårt att driva sitt bryggeri då kunderna ej vill unna sig dyrare öl då även dem lider ekonomiskt.

Sänka prist

Dåligt

Håller tummarna att det ska bli bra.

Försäljningen av lite dyrare öl kommer antagligen bli lidande i takt med att konsumenterna får det kärvare ekonomiskt.

Antagligen 😟

Bolagen som bara gör öl som är populära för stunden kommer dö ut.

Kommer att slå hårt

Det går åt helvete

Tyvärr utslagning med minskad variation som följd.

Det tror jag. Många kommer att välja ett billigare öl. I och med att allt annat blir så mycket dyrare, så blir det ju att prioritera även vad man dricker

Tyvärr blir det decimering

Tufft, nu gäller det att stötta dom

Är det ens en fråga.

Tror att tråkigt nog en del bryggerier kommer att gå i konkurs.

Mindre försäljning och utslagning

åt helvete

Blir nog tufft för många.men med bra produkter och god marknadsföring tror jag vi är många som fortsätter att handla och därmed stötta våra små bryggerier.

On energipriset fortsätter vara högt kommer flera bryggerier få det tungt.

Önskar bara att hantverksbryggerierna inte gör som matindustrin och höjer omotiverat utan bara tar ut sina högre kostnader på oss konsumenter. Är högt pris redan för grymma öl men någonstans går gränsen för vad vi konsumenter är beredda att betala.

Försämrad lönsamhet

Dyr öl blir svårsåld

De beste overlever alltid!

Tufft o kräver mer av kvalite

Fortsätter det på samma sätt som nu blir det säkert för en del.

Det kommer gå utför med dom… Tyskland o hämtning där ifrån kommer att öka dom har mer hantverksmässigt öl än sverige.

Många som köper hantverksöl är inte så priskänsliga tror jag.

Åt helvete

Med tanke på ökade kostnader för mat, el och bränsle bl a så måste det ju ”sparas” någonstans. Det kan slå mot hantverksbryggerier och dess dyrare öl – kanske man väljer (tragiskt nog) en fulöl, så att säga…

Hoppas att många fler svenska bryggerier inser vad dom brygger bra! Istället för att ge sig ut på ”för djupt vatten”. (Läs Neipa osv.) Back to basic blir gott.

Ingen fara

Allt beror på om folket vaknar ur sin koma och inser hur grundlurade vi varit i över 100 år ! Vi måste förstå hur pengar skapas , och fatta att det monetära valuta finansierade systemet är i skuld mättnad ! Vi måste starta om med en ny valuta och avskriva all skuld Svenska folket har ! Detta kommer ske snart ! Vågar ni posta detta vidare ? 😉🤪👍

Beror på hur det blir med gårdsförsäljning.

Tysklandsresorna kommer att öka

Negativt

Förmodligen, precis som för alla andra branscher.

Det kan bli tufft om man vill konkurrera med storbryggerierna och inte vågar ta betalt för kvalitet och hantverk.

Hoppas inte så mycket.

Inte positivt, folks nöjeskonto kommer vara bland det första man sparar in på.

Det tror jag

Köper inte hipsteröl.

Kvalitet och smak överlever – öl blir ju som alla vet aldrig aldrig för dyr!

Det blir sannolikt betydligt tuffare, med tanke på inköp av råvaror, transporter och inte minst energipriserna som rusar….

Tror den kommer påverka väldigt mycket allt ifrån högre priser och konsumenterna som blir tvungna att dra ner på sina kostnader.

Sämre. Sänkt skatten.

Ja det är ju klart mer det är synd för det görs mycket goda ölsorter i Sverige o det tycker jag att man ska gynna dom små bryggerierna så gott det går det är många eldsjälar som gör ett fantastiskt arbete.

Jag tror det kommer bli tufft, men de har lyckats överleva pandemin de flesta utan att tvingas lägga ner. Och baserat på hur mycket folk det ändå till trots är på Systembolaget och hur många av de lokala, småskaliga och hantverksöl som alltid är tillfälligt slut hos leverantören så hoppas man att det är för att de är populära och efterfrågan är för stor för bryggerierna att hinna med.

Det kommer bli svårt, framför allt så har hantverksbryggerierna hela tiden experimenterat, tyvärr har många riktigt bra öl bara kommit som nyhet ”tillfälligt sortiment” på Systembolagets hylla, de görs i begränsad upplaga och alltså går inte att få tag i mer. Det är svårt också när Systembolaget inte tar in så mycket hantverksbryggerier, väljer kvantitet istället för kvalité, jag som har ett ölintresse, gillar att prova öl, gärna öl i samband med mat, så måste det sker än förändring om hantverksbryggerierna ska överleva. Jag är för gårdsförsäljning. Det är ett sätt att kunna rädda svenska hantverksbryggerier.

Tyvärr negativt. Det är redan ngn form av överetablering. I en skärpt konkurrenssituation kommer inte alla överleva. En mer prismedveten kund kan välja bort svenskt. Visst finns det en hel del bra svensk öl, men det finns även välgjord tysk, brittisk och amerikansk öl till mkt bra priser. Kvalitet/pris-ratio kommer bli viktigare.

Blir tufft, tyvärr

Många små bryggerier försvinner.

Vissa av de minsta kommer tyvärr inte klara det.

Svårt med de små bryggerierna. Kanske blir mer alkoholfritt från dem?

Inte nämnvärt, storkonsumenterna lär fortsätta handla billig öl, och finsmakarna kommer att prioritera hantverksölet.

Trolig minskad försäljning vid ökad inflation och allmän fördyrning t f a kriget.

Tyvärr lär väldigt många gå under,om inte staten tillåter fabriksförsäljning som givetvis ska vara reglerad så att bryggeriet bara får sälja egentillverkning.

Blir nog svårt för många

Risken finns att de försvinner. Folk är snåla.

Illa

Marginalerna är mindre, finns inga stordriftsfördelar eller stor konsumentgrupp att falla tillbaka på. För en del bryggerier kommer det bli tufft; svenska marknaden är rätt så mättad och få har någon större export-storlek att falla tillbaka på.

Dyrare alkohol

Dom svagaste aktörerna riskerar att slås ut.

Negativt tyvärr, inte för priset på öl i sig utan mer på grund av att allt annat också blir dyrare och nöjesbudgeten måste minskas

Ja jätte mycke

Väldigt negativt

Att alla dricker mindre generellt

Mycket. Om insatsvarorna stiger – el t.ex. så måste denna kostnad överföras till konsument. Om det inte går fullt ut så måste man producera mindre men med samma fasta kostnader. Inte bra.

Tufft att överleva då priset per öl inte kan stiga så högt som krävs för att behålla lönsamhet.

Tror att det tyvärr kommer bli tufft för de lite mindre bryggerierna.

Bor i Helsingborg, nära till Danmark

Kommer att minska. Sen var frågan om max pris inte relevant då typ av öl inte var specad. Kan lätt ge upp mot 100 för en hög ABV Stout men knappast för en eurolager.

Tyvärr inte bra

Mycket negativt. Flera faktorer och ett dåligt politiskt klimat för fåmansföretag och entreprenörskap kommer slå till som en käftsmäll.
Tyvärr så tror jag att en hel del får lägga verksamheten på is.

Jag tror inte att folk köper mindre öl när det är kärva tider. Så jag tror inte att bryggerierna behöver känna oro.