Krav på hemleverans över hela Sverige

Johan Håkansson vill ha hemkörning a alkohol i hela landet. Foto: Peter Lindh.

Inför hemkörning av alkohol i hela landet nu. Det kräver Johan Håkansson, Sveriges Oberoende Småbryggerier, i en debattartikel här på Beernews.

 

Det är många som drabbas hårt av coronaviruset, och de svenska småbryggerierna finns definitivt med bland de drabbade. Så här vill Johan Håkansson underlätta för ölproducenterna.

— 

Systembolaget erbjuder hemleverans i valda dela av landet, något som utnyttjas flitigt i dessa tider. Men det gäller inte överallt i landet. Systembolaget införde hemleveranser på prov redan 2012. Det visade sig fungera bra. 2018 verkade regeringen för att detta skulle bli verklighet i hela landet:

”Hembeställningen gör det lagom lättillgängligt och vi menar att det även kan öka tillgängligheten till Systembolagets beställningssortiment från de mindre producenterna”, sade socialminister Annika Strandhäll 2018.

Sedan dess har ingenting hänt. Nu har tiden hunnit ifatt Systembolaget och saktfärdigheten blottas. Bor du i Stockholm eller Göteborg kan du få dina alkoholvaror hemkörda, men bor du i Halmstad eller Piteå så fungerar det inte.

Systembolaget har börjat stämma företag i utlandet som förmedlar alkohol till svenska adresser. Samtidigt missköter man sitt eget uppdrag gällande samma tjänst.

Systembolaget måste agera nu. Det duger inte att skjuta upp detta till 2021. Många företag i restaurangbranschen har över en natt ställt om och introducerat hemkörning av sin meny. Nu får Systembolaget visa att också ett monopol kan ställa om snabbt för att fullgöra sitt uppdrag. Den tekniska plattformen för hemleverans finns redan och det är säkert många som har förlorat jobbet de senaste dagarna som skulle kunna anställas för att sköta leveranserna.

Johan Håkansson

Ordförande Sveriges Oberoende Småbryggerier