Köpenhamn nästa för Lina som fotade bäst

Från början visste hon faktiskt inte ens att hon tävlade. Men till slut var det ändå Lina Elm som vann Amagers stora Sverigetävling.

Det var när Amager hade ett stort samarbete med Bishops Arms nyligen som det också anordnades en fototävling. Den som tog bästa bilden under de olika kvällarna vann en resa till Köpenhamn, där det bland annat ingår en heldag på bryggeriet.
För Lina Elm var besöket på Bishops Arms som de flesta andra ölkvällar, hon brukar nämligen fota en del.
– Då visste jag inte att det fanns en tävling, men jag stod och tjatade med Mariana från Amager och hennes man Jim från och lade upp bilden på Instagram, säger hon.
Först senare när hon såg sin bild på deras Instagram och att den just då låg tvåa, förstod hon att den här tävlingen fanns.
– Jag är så sjukt tävlingsinriktad så då ville jag verkligen vinna, för det skulle vara otroligt kul att åka ner till Köpenhamn och få se bryggeriet. De är fantastiskt duktiga och jag har nog aldrig druckit något från dem som inte varit kanonbra.
En omröstning genomfördes bland tio utvalda bilder och till slut var det småländskan från Huskvarna som tog hem slutsegern. En resa till Köpenhamn och en rundtur på bryggeriet ingår i priset.

För Lina Elm har intresset för öl och bryggning tagit fart på senare år. Hon gick på en bryggkväll en gång på Jönköpingsbryggeriet Idlewilds ölkafé och där blev intresset för bryggning ännu större och nästan direkt började hon att jobba i baren.

– Jag kände att jag ville kunna mer när jag skulle sälja öl. Dryckesintresset har jag alltid haft, men då började jag att testa allt möjligt när det gällde öl så jag visste vad jag pratade om och kunde tipsa våra gäster om öl som passade dom.  Även nu när jag inte jobbar kvar där kan gamla stammisar messa mig och fråga vad de ska dricka, skrattar Lina.
Efter en tid höll hon sin första ölprovning och dessutom började det att hända grejer med öl även där hemma.
– Jag började att brygga eget öl och även där ville jag lära mig mer och kände att det var det här jag ville jobba med. Jag sökte först till utbildningen i Ludvika, men där kom jag inte in. Men så såg jag att det startade nya utbildningar och nu läser jag bryggeriteknik i Nynäshamn. Vi pluggar där på plats en vecka i månaden och då bor jag i Stockholm, så det funkar bra.
Nu är planen inte längre att bara kunna mer om öl, utan nu är Lina Elm sugen på att driva sitt eget bryggeri i framtiden.
– Det är en vision men kommer att dröja ett tag. Vi ska ut på praktik i vår och i höst och jag väljer inte taktiskt för var jag kan få jobb i framtiden utan jag vill ut och lära mig av de bästa. När utbildningen är slut hoppas jag kunna jobba på lite olika bryggerier för att lära mig mer.

Hela planen bygger på att hon vill känna sig helt säker på processer och utrustning den dag det eventuellt blir en egen satsning.

– Jag vill inte behöva förlita mig på andra för att det ska bli grym öl. Det vill jag kunna fixa själv.
En sådan satsning skulle göra henne till en av relativt få tjejer som äger och driver sitt eget bryggeri i Sverige.
-Jag tycker att det är kul om det blir fler kvinnor i branschen men det viktigaste är att det är passionerade och duktiga bryggare som brinner för vad de gör, menar Elm.
– Det stöd jag får från alla bryggare är otroligt och det gör mig nästan tårögd att tänka på. Denna branschen är underbar!
Hembryggandet har gått lite på sparlåga när det varit mycket med skolan, men flera tankar finns när det gäller kommande öl där.
– Jag har planerat för att göra tre olika kettle sours, ett saffransöl och två somriga experimentöl där jag plockat lite kul blommor och bär.
Favoritstilen är india pale ale, även om hon lite börjar att tröttna på New England-varianten. Kärleken till surisar är stor även den. Men de flesta olika ölsorterna fungerar bra.
– Jag gillar nästan allt.
Äventyret på Amager kan också bli en lärorik dag i Linas jakt på bryggarkunskaper. För drömmen om ett eget bryggeri är tänkt att bli verklighet en dag.