Kompisgänget firar tio år som hembryggare

Det började som ett sätt att fortsätta träffas när studietiden var över. Nu firar Helsingborgs Hembryggargille tio år och givetvis firas det med öl.

Gillet består av ett gäng som studerade ungefär samtidigt, men som efter studietiden kände att de inte sågs så ofta som de borde.

– Det var Fredrik Wallerfrost som kom med förslaget att vi borde börja brygga öl. Han och jag gick en utbildning under hösten 2008 och sedan började vi att brygga 2009, berättar Martin Björck.

Han är en av sju aktiva i kompisgänget som längs resan blivit rejält engagerade på olika sätt i Öl-Sverige. Till exempel har både två av medlemmarna varit ordförande i den rikstäckande hembryggareföreningen, och de har arrangerat SM i hembryggning.

– Vi har lärt känna väldigt många nya människor under åren och det har varit riktigt roligt.

9 februari är det tioårsfest och då öppnar man dörrarna för fler än bara medlemmarna. Men massor med folk finns det inte plats för.

– Vi kan kanske ta in 40-50 personer, men de som vill komma får gärna höra av sig i förväg, säger Björck.

På festen blir det förstås prat om minnen från de tio åren, men jubiléet ska givetvis också firas med öl. Det finns faktiskt kvar öl från den första tiden och några sådana ska provas på festen. Dessutom har det bryggts fyra nya öl till jubiléet.

Ölbryggningen kommer att fortsätta även efter tioårsjubiléet, men någon kommersiell satsning verkar det inte bli för kompisgänget.

– Det är skillnad på att brygga öl och att driva ett företag. Det är inte vår grej att driva företag, säger Björck.