Klassisk pale ale firar 20 år som dubbel-IPA

Dale’s Pale Ale fyller 20 år och då släpper Oskar Blues Double Dale’s Imperial IPA för att fira det. Jugge Hasselqvist upptäckte Dale’s i USA och började importera den. Foto: Oskar Blues/montage

Oskar Blues klassiska och i Sverige väl kända Dale’s Pale Ale fyller 20 år och det ska firas genom att göra en betydligt tyngre variant, som även kommer till Sverige.

Dale’s Pale Ale har funnits med ett tag nu och sägs av del vara det första hantverksölet som släpptes på burk i USA. Det släpptes 2002 och namnet kommer från grundaren Dale Katechis, som började brygga öl i källaren till sin bryggeripub 1999 i Colorado, USA.

Dale’s ligger på 6,5 procent, men när nu Oskar Blues gör ett jubileumsöl så blir det lite starkare. Double Dale’s Imperial IPA, som den heter hamnar på 9 procent och är bryggd med El Dorado- och talos-humle som tar upp den till 70 IBU.

Men receptet är inte en uppskalning av Dale’s.

– Det är omöjligt att förbättra ett sånt klassiskt recept, så vi gick en annan väg med Double Dale’s, säger Oskar Blues huvudbryggare i Lyons, Colorado, Juice Drapeau, enligt Brewpublic.

– Den tar med sig en del av Dale’s citrus- och karamellkaraktär samtidigt som den har sin egen unika smak och doft. Vi ville skapa något nytt och fräscht som kan leva upp till arvet efter Dale’s Pale Ale.

Olika varianter av Dale’s Pale Ale.

Det är Great Brands som tar in Dale’s i Sverige och gjort det länge. Så Beernews kollade med Jugge Hasselqvist på Great Brands och Oliver Twist om hur det gick till.

– På en resa i USA träffade jag Dale och några till från Oskar Blues, som då bara fanns i Lyons i Colorado, där allt började! Vi klickade! säger Jugge. 

– Dale hade cyklat mountainbike med en svensk kille som hette Oskar, så när han väl startade bryggeriet och skulle döpa det till nåt så kom Oskars namn med, och med Dales sydstatsbakgrund … Oskar Blues, nåt ska det ju heta!

Dale Katechis ville väldigt gärna se Dale’s i Sverige och Jugge tog hem den i liten skala till Oliver Twist.

– Att ölen var världsklass fattade man direkt, men det som gjorde det ännu mer spännande var ju att den var på burk. Då ansågs all burköl vara för parkbänksgubbar. Sen var den från USA när åsikten fortfarande var att all amerikansk öl var som att ha sex i en kanot, fuckin’ close to water och kronan på verket: George W var president, så USA var inte direkt poppis överhuvudtaget.

– Detta var triggande nog i sig för mig, men sen var ölen så grym också, och även om folk var rejält skeptiska, så var allt klart efter första klunken. Riktigt kul tider att missionera craft beer från USA och dessutom på burk!

Dale’s Pale Ale kom till Sverige och Oliver Twist någon gång runt 2004-2005 och har därefter även spritt sig i landet och i denna stund finns den i 61 systembutiker. Där får den sällskap av Double Dale’s Imperial IPA den 4 mars.