C till försvar för gårdsförsäljningen

Sofia Nilsson, ledamot i socialutskottet (C). Foto: Pressbild

Nykterhetsrörelsen känner sig hotad. Så förklarar Centerpartiet inlägget från de båda före detta systembolagschefernas inlägg i debatten om gårdsförsäljning.

Centerpartiet har gått ut med en replik på den debattartikel Anitra Steen och Gabriel Romanus skrev om gårdsförsäljning och att förslaget var ett sätt att försöka avskaffa monopolet.

– Nykterhetsrörelsen ser ut att ha kallat in det tunga artilleriet, inleder Sofia Nilsson, ledamot i socialutskottet (C) sin replik i Aftonbladet innan hon fortsätter:

– De kunde inte ha mer fel. Varför de gör detta är för att de helt i onödan känner sig hotade av utredningen om gårdsförsäljning som presenterades i början på december förra året.

Nilsson fortsätter sen med att hänvisa till Januariavtalet mellan S, C, L och MP där en skrivelse om utredningen finns med och att en förutsättning då var att Systembolagets monopol säkras. Därmed menar hon att C varit tydliga med vad de vill.

Den nuvarande utredningen konstaterar dessutom att det är möjligt att införa gårdsförsäljning utan att monopolet riskeras, fortsätter hon och tillägger att det hittills inte förekommit att något land fått avskaffa ett monopol till följd av ett beslut av EU-domstolen.

– Efter att detta är etablerat brukar gårdsförsäljningsmotståndarna greppa efter falska halmstrån, som att folkhälsan skulle vara hotad.

Men att det skulle vara någon större fara för folkhälsan motsägs också av utredningen, menar Nilsson och motiverar med de krav som ställs på producenter och de maxgränser som har satts för försäljningen.

Själv ser hon bara fördelar med gårdsförsäljningen.

– Om vi inför gårdsförsäljning kommer besöksnäringen blomstra, småföretagen växa och arbetstillfällena i dryckesbranchen kommer enligt utredningen öka med 17–19 procent. Det är Centerpolitik som ser till hela landet och de entreprenörer som tar Sverige framåt, skriver hon.

Läs mer på Aftonbladet.