Klartecken för alla bryggarutbildningar

Alla tre bryggarutbildningarna lever vidare. På bilden är det Christian Åhman och Jan Vakepea som förbereder en ölprovning får studenterna i Ludvika. Foto: Ronny Karlsson.

En bryggarutbildning blev tre för ett par år sedan. Nu är det klart att alla tre får fortsätta med sin verksamhet.

Under onsdagsförmiddagen kom beskedet att bryggarutbildningarna i Ludvika, Nynäshamn och Kristianstad får fortsätta sin verksamhet.  Myndigheten för Yrkeshögskolan har gett klartecken till åtminstone en ny utbildning per ort.

– Vi tyckte att vi hade en bra ansökan och förväntade oss ett ja. Samtidigt blir man lite orolig när man ser att det inte startas lika många bryggerier längre, säger Mattias Davidsson, rektor för utbildningen i Nynäshamn.

Där blir det nu en ny kull med studenter som börjar i höst, och samma upplägg väntar i Kristianstad. Där vet man redan att det handlar om två utbildningar som ska startas upp, och det kommer att ske kommande höst, samt hösten 2021.

– Det är branschens önskemål som ligger till grund för myndighetens beslut, och det känns jättekul att vi kan fortsätta, säger Jakob Thomsgård på utbildningen i Skåne.

I Ludvika kommer nästa utbildning att starta i januari 2021 och ansökningarna kommer att ske under hösten 2020.

– Vi brukar inte låta utbildningarna överlappa varandra. Det var kul att alla tre fick fortsätta, men vi vet ännu inte hur många nya utbildningar vi har fått klartecken för. Det kommer mer information om det snart, säger Christian Åhman, som ansvarar för den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika.