Klart: Nu ska klassikern bryggas på nytt

Nils Oscar Kalasöl är en modern svensk klassiker. Nu kommer ölet tillbaka och bakom det står bryggeriets många fans.

Det var 1997 som Nils Oscars Kalasöl lanserades för första gången. Den är en amber lager som tidigt i karriären sålde bra, men som sedan tappade i takt med att nya stilar introducerades i barer och på Systembolaget. 2015 plockades den bort men nu kommer den tillbaka tack vare alla de som röstat i Nils Oscars tävling.

– Det var runt 500 som röstade men vi har nått ut till betydligt fler. Vi har samarbetet med Bishops Arms och de har också spridit det här, säger Ida Lindberg på bryggeriet.

Det var via en tävling i sociala media som Nils Oscars supportar fick rösta om vilket öl som skulle komma tillbaka. Övriga öl var Ctrl Alt Delete och Coffee Stout.

– Jag trodde på Kalasöl och så blev det. Men det var faktiskt ganska jämnt, säger Lindberg.

Ölet har vunnit tre medaljer i Stockholm Beer & Whiskys öltävling, bland annat ett guld, och i september blir det möjligt att dricka det igen.

– Då kommer det på fat hos alla Bishops Arms i landet och sedan släpps ölet på Systembolaget 1 oktober. Om det säljer bra kommer vi att fortsätta med produktionen, berättar Lindberg.

Hon kan tänka sig att göra liknande tävlingar längre fram, och är på ett sätt lite glad att det inte var kaffestouten som vann.

– När vi bryggde den gjordes det 1500 espresso i bryggeriet och det tillsattes sedan i ölet.