Tufft för mässan efter ministerns miss

Tidigare kulturminister Amanda Lind gick ut med fel information om ölfestivaler. Marianne Wallberg tycker dessutom att regeringen haft alldeles för dålig framförhållning när de genomför kravet på vaccinpass på allmänna sammankomster. Foto: Montage.

Det har varit tufft för Stockholm Beer and Whisky Festival sen de nya reglerna meddelades om vaccinpass för allmänna sammankomster.

När regeringen meddelade att det kommer att krävas vaccinpass för allmänna sammankomster med mer än 100 deltagare så sa kultur- och idrottsminister Amanda Lind att mässor inte räknades in. Något som inte var korrekt.

– Hon står och säger helt fel. Hon har blandat ihop publikmässor med fackmässor, sist hon var hos oss var hon på en sån mässa. Publika mässor är allmänna sammankomster, säger Marianne Wallberg på SBWF.

Så det kommer alltså att krävas vaccinspass när mässan drar igång på torsdag. Och det är inte helt enkelt att tala om för biljettköpare att de måste ha ett vaccinpass när ministern talat om att de inte behöver det.

– Det är väldigt många som ringer oss och är förbannade. Många som köper biljetter är inte vaccinerade. Vi pratar med folk varje dag och det är inte en utan 100 varje dag. Men är man inte vaccinerad blir det återköp.

Marianne är kritiskt mot mer än Amanda Linds felsägning. De nya restriktionerna kommer med alldeles för kort varsel, tycker hon.

– Det är otroligt dålig framförhållning, det får inte gå till på det viset. Om det hade varit från den 1 januari hade alla haft tid, men med så här kort varsel blir det väldigt besvärligt för alla.

Ändring: Efter kontakt med SBWF framkommer det att krav på vaccinpass inte gäller för utställare, som det tidigare stod i artikeln. De räknas enligt folkhälsomyndigheten som anställda.