Kändisölet som ska blir årets julklapp

I november släpper Brygghus 19 ett nytt kändisöl. Det är Jesper Binzer i D-A-D, tidigare Disneyland After Dark, som är kändisen och ölet heter Save Your Soul IPA.

Det hela är ett samarbete mellan inte bara Brygghus 19 och Binzer utan även musikern Jesper Lindgren och ölprofilen Robert Andersson.

– Jag frågade Jesper Lindgren som gjort ett musikprojekt med Binzer om vi skulle göra ett öl tillsammans med honom. En timme senare svarade Binzer att han ville vara med. Jag har ju lyssnat på D-A-D sedan tidig tonår, så det känns både fantastiskt roligt och overkligt att få skapa ett öl tillsammans med en av sina stora idoler, säger Robert Andersson.

Jesper Binzer i D-A-D släpper en öl tillsammans med Brygghus 19. Foto: Pressbild

Ölets namn är inte något från D-A-D:s repertoar utan kommer från Jesper Binzers senaste soloskiva. Ölet är en hazy IPA och enligt Binzer anpassad till hans egen åldersgrupp.

– Den är bara 5,9 procent, så även gamla gubbar kan dricka mer än en. Det kommer att bli årets julklapp, säger Binzer.

– Jag har sagt att om vi ska göra ett öl med mitt namn, skulle det vara min första kärlek och mitt första kliv in i hantverksölsvärlden: en krispig west coast IPA. Ingångsdrogen till alla de fantastiska öl som finns nu.

Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19 ser uppdraget som en ära. Foto: Pressbild

Det är Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19 i Karlshamn som ska brygga ölet.

– Att få göra detta tillsammans med Jesper Binzer och resten av gänget är en stor ära. Alltså att överhuvudtaget komma på tal som bryggeri ser jag som ett kvitto på allt vårt arbete med förbättringar och kvalitet. Riktigt riktigt jävla kul, säger han

– Ölet är gjort med cascade och en del nyare humlesorter och det är en humledriven hazy west coast IPA. Alltså den ölstil som bryggdes på den amerikanska västkusten tidigt i craftebeervågen.

Robert Andersson driver Växjö Ölfestival och det är också där ölet dyker upp första gången.

Den första batchen är på 4000 liter och om försäljningen funkar lär det bli mer. Ölet släpps i det lokala och småskaliga sortimentet hos Systembolaget den 1 november och blir även beställningsbart. Därutöver dyker det även upp på ett tiotal krogar och på Växjö Ölfestival, som drivs av Robert Andersson, den 2 oktober.

Ännu är inget klart med lanseringen i Danmark.

– Men det jävligt många restaurangägare som känner till mig i Danmark, säger Binzer förhoppningsfullt.