Perfekt tajming för Porterfestivalen

Tidigare år, som här 2017, har det varit trångt på Porterfestivalen, något som Otto Lundell vill försöka undvika i år. Foto: Peter Lindh

Porterfestivalen i Göteborg arrangeras bara vartannat år och därmed står det nu klart att den verkar klara sig helskinnad från pandemin. I november är det dags igen – utan restriktioner.

Senast Porterfestivalen arrangerades senhösten 2019 var covid okänd för de flesta svenskar. Pandemin utbröt några månader senare och stoppade i princip allt resten av året och en bra bit in på detta år.

– Ja, vi hade tur. Att köra vartannat år och inte behöva ställa in, säger Otto Lundell på Porter Drinkers Association, som arrangerar festivalen.

Bara nån dag innan beskedet om de lättade restriktionerna kom i veckan skickade PDA ut ett pressmeddelande med information om en bantad och coronaanpassad festival den 13 november.

– Vi visste ju inte vad som skulle hända dagen efter, men efter att ha läst om att Marianne Wallberg på Stockholm Beer and Whisky skulle köra så tänkte vi att vi också kunde lösa det med tidsslottar och mindre folk.

Otto Lundell på PDA berättar att man fått in positiv respons från 36 bryggerier hittills. Foto: Peter Lindh

Nu blir det nästan som vanligt, men även om restriktionerna lättas och det inte finns några formella regler mot trängsel så släpper man in färre besökare än tidigare i år.

– Exakt hur många är inte klart än, det bestäms på måndag. Men lite färre blir det, en del människor är fortfarande rädda för att trängas. Och vi har haft det väldigt trångt några år, säger Otto Lundell.

– Det blir inte så mycket nytt i år, vi har inte riktigt vågat planera med hotet om att det kanske inte blir nåt alls. Nu är det två månader bort och då har vi fullt upp med att bara får det så likt andra år som möjligt.

PDA skickade ut inbjudan till ett antal bryggare i augusti och har fått en hel del positiva svar.

– Det är 36 som säger att de ska komma och elva som är osäkra, men antagligen kommer.

I dagsläget betyder det att det blir 110 olika öl att testa på festivalen, ungefär lika mycket på fat som på flaska.