Käkar du insekter som käkar drav?

Ett kostalternativ för insekter tänkta som mat kan var drav från ölproduktion. Foto: Pixabay

Om tanken på att äta insekter äcklar dig så kanske kräkreflexerna lättar lite om insekterna har fötts upp på drav från ölproduktion? Eller?

Att äta insekter har förts fram som ett miljövänligare alternativ till att äta kött i den dagliga kosten. Och på senare tid har det även godkänts för försäljning som mat i Sverige.

Men för att insekter ska bli ett alternativ på matbordet måste de födas upp och det är här drav kommer in i bilden. Drav är använd malt, som redan idag ibland används som djurkost för grisar.

Dalarna Science Park och Högskolan Innlandet i Norge forskar just nu i om drav som mat till insekter också.

– Det finns inga naturliga aktörer eller någon som sett sig som potentiell aktör för att serva den här branschen. Vår undersökning ska bidra till att skapa förutsättningar för den här helt nya industrin, säger Pernilla Löfling, som är projektledare för Klipp – projektet för klimatsmart protein-produktion till Breakit.

För uppskalad produktion av fordret krävs det 15 000 ton per år, och drav är bara ett alternativ av flera som de tittar på. Problemet med drav, åtminstone lokalt, är att det finns få bryggerier i Dalarna som kan klara av att producera så mycket, men det finns åtminstone ett.

Frågan om detta innebär att vi snart får se ölnördar sitta och sniffa på friterade gräshoppor och mumla om karamellmalt lämnar vi obesvarad tills vidare …