Julölen står för dörren i Kalmar

När beernews.se tittar in på Ängöl i Kalmar jobbar huvudägaren Johan Håkansson för fullt med utlastning. Bryggeriet ska leverera julöl till Systembolaget.

– Vi vann en offertförfrågan hos Systembolaget och vår julöl kommer att säljas i 140 butiker, säger Johan när lastbilen kört iväg.

I fikarummet hänger övriga bryggargänget. Totalt är det fem anställda i bryggeriet. Alla gör allt, även det tråkiga, vilket Johan just bevisat en stund tidigare.

Ängöl kalmar ägaren Johan Håkansson Foto Peter

Johan Håkansson i det nya bryggeriet.

Ängöl har funnits i en handfull år, men Johan har bryggt öl betydligt längre tid.

– Jag började som hembryggare 1993. Bryggeriet startade jag 2010 och döpte det efter stadsdelen, Ängö i Kalmar där det låg då, säger Johan.

2010 var bankerna inte så förtjusta att låna ut pengar till riskabla satsningar. Bankkrisen låg för nära i medvetandet. Men Johan gick en annan väg.

– Jag raggade ihop ett 40-tal lokala investerare, det gick betydligt lättare än att få ett lån.

Än så länge har aktieägarna inte fått något tillbaka i form av utdelning. Vinsten går oavkortat tillbaka in i verksamheten. I våras invigde man ett helt nytt bryggeri och flyttade verksamheten. Nu med betydligt större bryggarmuskler.

– Förra året gjorde vi 100 000 liter och vi räknar med att kunna brygga 200 000 liter här i det nya bryggeriet nästa år, men vi kan växa i lokalerna och brygga betydligt mer än så om det behövs.

Dessutom kan man hitta på nya öl.

– Just nu håller vi på att ta fram en ekologisk pale ale som vi räknar med att släppa i februari.