”Jugge” blev Årets Ölperson

Han började i ölbranschen när Orval var för stark för att säljas i Sverige och var med när Stockholm Beer & Whisky Festival startades i början av 1990-talet. Nu är Jörgen ”Jugge” Hasselqvist utsedd till Årets Ölperson 2016.

– Jag är överlycklig och vill dela med mig till alla jag jobbar med under åren, säger han.

Det var under den inledande presskonferensen på Stockholm Beer & Whisky Festival som det avslöjades att Hasselqvist fått den prestigefylla utnämningen.

– Jag gillar ju att vara i centrum men har aldrig strävat efter att få några priser. Men det här är verkligen roligt säger han.

Han säger att det finns många som borde vara med och dela på priset. Medarbetare genom åren, ägarkompanjoner på Oliver Twist, där han jobbat sedan 1995. Men kanske framför allt Stene Isaksson på Akkurat.

– Han är en mycket bra kompis och vi tycker väldigt lika om öl. Vi och Akkurat är som systerkrogar och gör fortfarande en hel del inköp ihop, säger han.

Man kan lugnt säga att det var en annan verklighet för öl när han började i branschen på 90-talet. All ölimport var statligt reglerad, och reglerna var många. Bland annat skickades en container med Orval tillbaka till Belgien med motiveringen att ölen var för stark. Det fanns en gräns på 6,5 procent i Sverige och eftersom Orval efterjäste på flaska så blev den starkare.

– Det går inte ens att säga att det är som natt och dag, det var mer än så, säger Hasselqvist.

Han började som anställd på Oliver Twist men år 2000 blev han en av delägarna. Antalet bryggerier har under hans karriär verkligen förändrats. I början fick man vara nöjd med att hitta svensk öl, nu finns det inte plats för alla som vill in.

Så är det. Och viktigast av allt är kvalitet. Utan det kommer du inte att klara dig, säger han.

Priset började att delas ut 2012 och har tidigare administrerats av Galatea. Men i år har Stockholm Beer &Whisky tagit över priset, som en present i samband med festivalens 25-års jubileum. Gissa vem som varit på plats som utställare samtliga 25 år…

– Det är kul att få priset just i år. Jag säger lite som Kjelle Bergqvist sade en gång vid en prisutdelning, ”det var fan på tiden”. Fast med blink i ögat, säger han med ett skratt.