Jubilerande Amager firar med ny lokal

Tioårsjubileet närmar sig. Då firar Amager Bryghus bland annat med att flytta till nya större lokaler.

Amager Bryghus är det danska bryggeri som ligger närmast Sverige. Nu går flytten ännu en bit i riktning mot Sverige. De nya lokalerna ligger nämligen vid Kastrups flygplats nära det danska brofästet för Öresundsbron.

– Sverige är viktigt för oss men det känns inte riktigt som att det är utomlands.

Han har både positivt och negativt att säga om de svenska alkoholreglerna och om Systembolaget.

– I Danmark kan du hitta många fler sorter från oss, i Sverige är det en aktör som bestämmer allt om vilka öl som ska kunna köpas. Men Systembolaget är en bra kund och de köper mycket öl varje gång, säger han.

Bryggeriet grundades 2007 av Jacob Storm och Morten Lundsbak. Sedan dess har företaget drivits från samma lokaler. Flytten närmare Kastrup är efterlängtad för hela bryggeriet.

– Vi har legat på maxkapacitet i de här lokalerna i tre år. Det har tagit tid att hitta rätt lokal men nu är vi igång med förberedelserna för att flytta, säger Henrik Papsö.

Han är en av sex personer som jobbar på bryggeriet i dag. Amager har genom alla år haft en ganska försiktig inställning till investeringar. Den utveckling som sker ska betalas med intjänade pengar.

– Vi vill inte ha några investerare och vi lånar inte pengar. Vi växer organiskt och så har det alltid varit.

Bryggeriet på 1200 liter ska flytta med till de nya lokalerna. Det är med hjälp av nya tankar som man ökar möjligheterna. I dag finns en tankkapacitet på 43 200 liter, i det nya bryggeriet når man precis över 80 000 liter.

Dagens årsproduktion på 400 000 liter kan därmed dubblas, men det är egentligen inte det viktigaste för Amager.

– Vi vill fortsätta att växa långsamt. Men vi har en uttalad ambition att en dag skaffa ett större bryggverk, säger Papsö.

Men innan det blir dags för flytt ska det firas ordentligt. Den 8 april är det 10-årsfest på bryggeriet. Hela sex nya öl släpps då, varav tre är de första i den nya Anniversary-serien.

– De tre kommer alla i fatlagrade versioner längre fram i år, säger Papsö.