Jonas fixar mer saftsoppa för vuxna

BRYGGERIENKÄTEN

Jonas Gustavsson svarar på våra frågor. Foto: Arkivbild.

Saftsoppa för vuxna även under 2021. Det är målet för Jonas Gustavsson på Morgondagens. Här är hans svar på våra enkätfrågor.

Gustavsson har under året flyttat verksamheten all Göteborg och expanderat en hel del. Här är hans spännande svar på våra frågor.

1. Vad har varit de största förändringarna i er verksamhet under 2020 som kan relateras till corona?

– I slutet av 2019 beställde vi ett kinesiskt bryggverk. Skulle vi inte ha gjort. Det skulle ta 3 månader att få det levererat och vi hade förberett den nya lokalen för installationen i slutet av januari 2020. Det skulle dock dröja 13 månader från beställningen innan vi fått de sista delarna för att kunna använda bryggverket ändamålsenligt. Att varken kunna ett skit om el och ångpannor har inte gjort det lättare. Så, riktigt dålig tajming att expandera under detta året, I övrigt har vi dragit ner på antalet öl på fat till fördel för öl på burk. Storebror har successivt långsamt och plågsamt förnedrat våra kära restaurangkunder under året, och då de inte har några restauranggäster kvar blir det svårt för dem att köpa och sälja öl på fat. Vi lider verkligen med våra restaurangkunder.

2. Vad blir det bästa för ert företag under 2021?

– Det bästa med 2021 är att pissåret 2020 är slut. Vi hoppas på snabb återhämtning för våra restaurangkunder, våra bryggerikollegor i branschen och oss själva. Nu när vi väl har ett fungerande bryggverk får vi hoppas på att det inte brakar ihop på en gång, så att vi kan fortsätta med vår expansion och gasa oss ur denna krisen. Vi har även anställt ett till stjärnskott så snart är vi fyra personer här på firman. 50% kvinnor så det känns ju toppen. År 2021 vänder det och vi har alla förutsättningar att lyckas.

3. Vilket svenskt bryggeri har varit bäst under 2020? Motivera gärna

– Apex Brewing Company från Nora utanför Örebro. Detta på grund av deras magnifika ipor i absoluta världsklass. Nu behöver folket inte ta flyget till Amerika längre, det räcker med häst & vagn till Nora för att få sin humlekick rätt in i kakhålet.

4. Nämn 1-3 svenska öl som imponerat på dig under 2020.

– En alkoholfri öl från Vega Bryggeri i Göteborg som jag inte minns namnet på. Sen var den nån suröl med kåda i från Snausarves Gårdsbryggeri på Gotland. Sen var det en tredje öl som jag varken minns namnet på, vilket bryggeri den kom ifrån eller om jag över huvud taget drack den.

5. En utredning om gårdsförsäljning har påbörjats. Vad är den bästa lösningen för er när det gäller gårdsförsäljning?

– Eftersom jag är allergisk mot överförmynderi så skulle jag gärna se att vi får sälja vad vi vill, till alla som har åldern inne och inte är packade och så vidare, från bryggeriet. Jag tror inte vi skulle sälja så himla mycket, så en kombination med försäljning på Systembolaget hade varit toppen. Kanske skulle besöksnäringen till Sverige öka något i och med detta också, så fler kunde tjäna på det.

6. Vilket bryggeri i världen skulle du helst vilja brygga ett öl tillsammans med?

– Jag skulle säga 450 North Brewing Company då de verkar brygga en jävla massa dumheter. Om de kan tänka sig att skippa laktos i ölet så är de välkomna till Göteborg och koka saftsoppa för vuxna.