Jessica lyfter fram många svenska öl

SOMMARFRÅGOR 2020

Jessica Heidrich och sambon/kollegan Magnus Karperyd räknar med en del jobb med Hop Notch även i sommar. Foto: Peter Lindh.

Dags för Jessica Heidrich från Waxholms Bryggeri och Hop Notch i vår sommarserie. Här är alla hennes svar.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Tack vare att vi lade en plan redan i november för vilka öl vi skulle brygga och lansera 2020, så har vi trots allt elände haft fullt upp. Kanske bara jobbat 110 procent istället för 180 procent, så lite lugnare har det ju varit på gott och ont. Det som däremot totalt sket sig var planen att hinna komma ut och vara med på en massa festivaler och mässor, samt att sätta fokus på att jobba med pubar och restauranger i samarbete med en distributör. Istället för att kegga en massa så har vi inte lagt något på fat som inte varit förbeställt och alla festivaler är förståndigt nog inställda/flyttade. Våra hjärtan blöder för alla pubar och restauranger har haft ännu kämpigare än oss bryggerier.
2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Jag har ju den fantastiska förmånen att jobba tillsammans min sambo, Magnus Karperyd, så vi ses ju varje dag inte bara på bryggeriet, så bara det blir ju det bästa med sommaren 2020. I år har vi även lite mera struktur på bryggeriet än första året, så vi har tom hunnit med några halvdagar ledigt och spelat några golfrundor. De var de första rundorna på två år och kan intyga att spela golf är inte som att cykla…
Trots alla inställda festivaler så ser vi verkligen fram emot en minisemester (med jobb) när vi åker till Gotland för att hälsa på vännerna på Snausarve Bryggeri och köra en TTO 11 juli med dem på Hop Shed Beer Week.
3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Jag säger bara: Hello World!, Janko Unchained & Hello Sunshine! 😊 Blir nu för tiden tämligen lycklig för det mesta när jag dricker svenska öl. Kvalitén har ökat rejält bara på några få år. Men vad är det bästa från våra kollegor i branschen? Åker bara mellan bryggeriet och hemma, yes we’re sad, så eftersom det varit skralt med festivaler och TTOs hittills i år så är antalet öl vi druckit från andra bryggerier lätt räknade. Av de som vi trots allt hunnit testa så tycker jag att Northern Exposure fd Nordic Kiwi, och Stockholm Brewing gör ett riktigt bra jobb i två olika skolor. För humleälskare som oss så är Apex och Ten Hands tämligen självklara, men trots all hype så senaste gångerna det varit festival så hamnar jag hos Maarten på Uppsala Brygghus och ber om påfyllning på Snakehead.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Knappast. Lägg tid och energi i stället på att få till en differentierad alkoholskatt. Det är oändligt mycket viktigare för oss, och de flesta andra små dryckesproducenter. Att argumentera att sänkt alkoholskatt på ”dyröl” skulle påverka folkhälsan menligt är bara fåvitskt (dvs korkat och okunnigt trams!). Differentierad alkoholskatt skulle gynna den mentala folkhälsan hos många småproducenter.
5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– I år blir det ju varken någon Great American Beer Festival eller World Beer Cup i USA så skulle gärna sätta mig med några öl (och kommer garanterad bli en hel del vin och margueritas…) med några humle- och surölsgudar: Vinnie Cilurzo, Fal Allan, Sam Calagione och John Mallett. Några av dem känner jag, andra skulle jag gärna vilja lära känna bättre.